середа, 16 квітня 2008 17:57

Юлія Тимошенко втрачає довіру

Процеси в сучасному суспільстві взаємопов"язані. Якщо в одній галузі криза, вона неодмінно розповсюджується й на інші сфери життя.

Сьогодні в Україні цілком логічна інфляція віри, що спричинена інфляцією матеріальною. Перша нині набирає обертів. І головна проблема в тому, що вона зачіпає найнезахищеніший, найтерплячіший і найважливіший соціальний прошарок нашої країни — жінок.

Не секрет, що феномен прем"єр-міністра Юлії Тимошенко насамперед пов"язаний із появою нового для нашої політики образу жінки-лідера. Завдяки йому Юлія Володимирівна збудувала основну частину своєї виборчої кампанії, привертаючи популістськими словами увагу жіночої частини населення. Чого варта одна лише обіцянка, що наші діти не служитимуть в армії примусово. Адже сини — це головна надія на стабільне майбутнє більшості українських сімей. Проте ця обіцянка втратила ціну. Обов"язкового призову досі не скасували.

— Нині фінансування української армії найнижче за останній час. Відповідно до закону на це повинно йти 3 відсотки ВВП. Сьогодні ж це 1,1 процент, — заявив на недавній прес-конференції політолог Вадим Карасьов. — Це означає, що поставлені завдання щодо фінансування армії, а відповідно й переходу на контрактну форму, не будуть виконані. 30 000 призовників, які могли залишитися у своїх сім"ях, бути підтримкою та годувальниками, підуть служити. І бідні родини, які більш за все страждають від інфляції, залишаться без необхідної підтримки.

Образ ні в чому не поступливої чоловікам, а багато в чому перевершуючої їх сильної жінки не так давно лестив тій жіночій частині суспільства, яка традиційно голосує проти чоловіків.

8 березня Юлія Володимирівна заявляла: якщо хоча б один чоловік образить жінку, то матиме справу особисто з нею. Власне, прем"єр-міністрові за службовим обов"язком не з чоловіками розбиратися слід, а країною керувати. Мабуть, Юлія Володимирівна тому й вкладає свою енергію в гасла, що головні проблеми — саме з керівництвом країни.

— Безпосередньою причиною сьогоднішніх криз стали дії уряду, — говорить Вадим Карасьов. — Проблема в тому, що уряд Тимошенко не обмежував свою діяльність економічними чи навіть політико-економічними завданнями. Сили були зосереджені на вирішенні електоральних завдань, на діяльності в піарі та політтехнологіях.

У середині квітня і в травні ми відчуватимемо зростання цін на нафтопродукти

Реальність плачевна. Приріст споживчих цін за два перші місяці року склав 5,7%, тоді як у січні-лютому 2007-го — 1,1%. А в березні 2008-го споживчий кошик для сім"ї з трьох осіб щодня дорожчав на 10 грн. Але в Україні немало сімей, де двоє чи більше дітей. По таких родинах подорожчання б"є ще сильніше. На початку квітня вичерпано понад половину закладеного в бюджеті річного ліміту інфляції в 9,6%. Якщо нинішні темпи перекласти на перспективу, то за рік отримаємо 21,9% інфляції!

За даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому цього року, в українців з"явився страх — 15% респондентів бояться голоду. А березневе опитування показало, що 77% населення країни не вірять у те, що зростання цін на основні споживчі товари в найближчі три місяці сповільниться. Відповідальність за інфляцію та підвищення цін 36% опитаних поклали саме на уряд Тимошенко, а 27% — особисто на прем"єр-міністра.

Такі настрої в суспільстві обґрунтовані. Більшість експертів одностайна: тенденції до зростання цін у квітні будуть збережені. Подорожчають яйця, такими ж високими темпами зростатимуть ціни на м"ясо.

— За березень свинина в середньому подорожчала на 30 відсотків, яловичина — на 10, а курятина — на 20, — коментує виконавчий директор Русанівського м"ясокомбінату Андрій Порох. — У квітні тенденція до такого зростання буде збережена.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що уряд працює чесно. Проте і він зазначає:

— Очевидно, у середині квітня і в травні ми відчуватимемо зростання цін на нафтопродукти. Це говорить про те, що українцям доведеться змінювати структуру своїх витрат, по-іншому ставитися до використання тих або інших транспортних засобів. Займатися енергозбереженням — щодо нафтопродуктів, газу, електроенергії.

Очевидно, жінкам, які симпатизують Юлії Тимошенко, слід замислитися: чи варто мати з нею справу? Особливо якщо згадати, що 2005 року схожі експерименти обернулися кризами на ринках цукру, м"яса, бензину.

— Це такий особливий почерк урядів Тимошенко, — говорить Вадим Карасьов. — Розпочинати багато справ і жодної не закінчувати. Надто широкий фронт діяльності: від повернення заощаджень Ощадбанку до перевиборів мера Києва. А оскільки можливостей для такої діяльності мало, то на ділянках фронту починаються прориви.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко втрачає довіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути