Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2010 02:49

Укрупнення лікарень підніме якість медичної допомоги

Президент розпорядився провести повну інвентаризацію медичних закладів. Після цього на базі районних лікарень сформують багатопрофільні установи з консультативних поліклінік, медзакладів відновлювального лікування і планового лікування хронічних хворих, хоспісів, центрів медико-соціальної та первинної допомоги. За півроку має з'явитися карта госпітальних округів України.

— Пропозиція надзвичайно слушна, — вважає екс-міністр охорони здоров'я 66-річний Микола Поліщук. — Сьогодні районна лікарня на 300–500 ліжок обслуговує 12–15 тисяч людей. Медичний округ включатиме лічниці двохтрьох районів, а це вже 100–150 тисяч пацієнтів. Що дасть таке укрупнення? Насамперед підніме якість допомоги. У районному пологовому будинку зараз проходить 50–70 пологів за рік. А в будинку територіального медичного округу можна приймати кілька тисяч. І якість обладнання для діагностики, виходжування новонароджених там буде краща. Зменшиться материнська смертність. І ніхто з лікарів не сидітиме на пів чи чверть ставки — кожен отримуватиме платню за обсяг зробленого.

Те, що селянам доведеться їхати в лікарню далі, ніж зазвичай, — це не недолік. Плюс у цій ситуації — висококваліфікована медична допомога в окружному закладі. Але реформа має забезпечити всіх, незалежно від місця проживання, якісною первинною допомогою: або сімейними амбулаторіями, або фельдшерсько-акушерськими пунктами. Між цими закладами й окружною лікарнею мусить бути постійний телефонний і автомобільний зв'язок.

Районні лікарні зараз виконують соціальну функцію. У них лежать літні люди, інваліди. Під час морозів туди звозять бомжів. Узимку заклади переповнені, влітку — майже порожні. Отже, їх потрібно перекваліфікувати на будинки для літніх, заклади соціальної допомоги. Щороку в Україні стаються понад 100 тисяч інсультів. Половина людей залишаються після них живими, а дві третини стають інвалідами. Проводити їх реабілітацію також можна в таких закладах.

Реформи дадуть результат через три-чотири роки. Доти буде велика соціальна напруга. Бо головні лікарі використають свої зв'язки, пацієнтів, підніматимуть шум, щоб їхні заклади не закривали і не перекваліфіковували. Януковичу потрібно врахувати це.

Зараз ви читаєте новину «Укрупнення лікарень підніме якість медичної допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути