Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2013 06:45

"Укртелекому" потрібні величезні капіталовкладення

Автор: фото з сайта www.wikimapia.org
  Офіс ”Укртелекому”. Ужгород, травень 2013 року
Офіс ”Укртелекому”. Ужгород, травень 2013 року

Цього тижня колишній державний оператор удруге за останні роки змінив власника — "Укртелеком" придбала група СКМ.

— Травневі вихідні провів у батьків у Луцьку, — розповідає менеджер однієї зі столичних продуктових компаній 34-річний Сергій Бондарик. — Узяв із собою 3G-модем. Гроші поклав на рахунок 30 квітня. 1 травня вмикаю комп'ютер — інтернету нема. Дзвоню до оператора, а мені пояснюють, що послуга буде доступна аж з 5 травня, бо вихідні. Рєбята, кажу, та ви ж "Укртелеком", по ваших мережах усе бігає і ворушиться, лише не ви самі! Та як ви збираєтеся стати сучасними, коли у вас гроші йдуть на рахунок майже тиждень? Це в якому столітті ви станете провідними? Але слова таки дотримали — інтернет з'явився аж на Великдень. Але навіщо мені така чесність?

Схожих клієнтських історій про низьку привабливість послуг найкрупнішого національного телекомунікаційного оператора можна почути не лише, коли йдеться про мобільний інтернет. З 2009 року скорочується кількість абонентів фіксованого зв'язку — стаціонарних телефонів. І якщо за дев'ять місяців 2012-го компанія встановила 167 тис. нових телефонів, то 548 тис. вимкнула за заявами абонентів. А з 3,6 млн радіоточок, що "Укртелеком" обслуговував 2008 року, замовкли понад 1,7 млн. Тільки торік зникли близько 400 тис. дротових радіоприймачів.

— Щоб створити серйозну компанію з "Укртелекому", потрібні величезні капіталовкладення, — розповідає 41-річний Віктор Литовченко, ведучий телепрограм "ТехноПарк" і "Техніка". — Зараз це застаріла совкова структура, де не знаєш, із чого починати. Там кілька років треба наводити лад. І тільки після цього можна говорити про впровадження нових технологій. Серйозного провайдера без серйозних технологій зробити не можливо. Треба наймати хороших менеджерів, щоб відірвати значну частку ринку. Бо насиченість інтернетом в Україні не надто велика. Промовчу про мобільний інтернет — у цьому напрямку навіть білоруси нас випереджають.

Втім, на стан "Укртелекому" та рівень його сервісу можуть чекати серйозні зміни. Цього тижня група СКМ, що належить Рінату Ахметову, підписала з австрійським фондом EPIC договір купівлі-продажу 92,79% акцій українського гіганта зв'язку. Й хоча ціна акцій "Укртелекому" після цієї новини одразу зросла майже на чверть, експерти вважають, що СКМ має докласти неабияких зусиль для повернення позицій своєї нової компанії у галузі.

— Попередні власники "Укртелекому" — ані держава, ані дочірня компанія австрійського консорціуму EPIC — не мали потрібних фінансових ресурсів для його розвитку. Тепер же можна чекати, що СКМ забезпечить належний обсяг інвестицій. Перед українцями відкриються більше можливостей доступу до інтернету — як дротового, так і швидкісного мобільного, — каже 37-річний Гліб Вишлінський, заступник директора дослідницької компанії GFK Ukraine.

Яких змін очікувати на ринку зв'язку, розповідають експерти.

Сергій Яригін, 46 років, голова "Піратської партії України":

— Перехід "Укртелекому" до СКМ призведе лише до певного перерозподілу на ринку. Монополізації ринку телекомунікацій не може бути. По-перше, "Укртелеком" не є монополістом, чимало компаній уже можуть конкурувати з ним у наданні майже всіх послуг зв'язку. По-друге, дротовий зв'язок є основою послуг "Укртелекому", а обсяги цієї послуги падають щороку, бо люди переходять на мобільні комунікації. По-третє, "Укртелеком" потребує реформування — і технологічного, і структурного. З таким "чемоданом без ручки" треба буде довго розбиратись, перш ніж говорити про монопольне становище на ринку.

Максим Саваневський, 35 років, засновник інтернет-видання про комунікації "Вотчер":

— Зрозуміло, СКМ тепер стане найбільшою компанією, яка надає доступ до інтернету. Щоб і далі посилювати свої позиції, потрібні інвестиції. Певний перерозподіл ринку можливий у довготерміновій перспективі. Якщо "Київстар" не зможе отримати ліцензію 3G-зв'язку, то компанія, яка володіє такою ліцензію, зможе потроху "відтискати" інших із сегменту мобільного інтернету. Але це питання часу і стратегії. У найближчий перспективі на ринку змін не відбудеться.

Андрій Осадчук, 38 років, директор із регуляторно-правового забезпечення компанії "Київстар":

— До оприлюднення офіційної позиції та стратегічних планів нових власників "Укртелекому" передчасно робити будь-які прогнози щодо впливу на ринкову ситуацію. У будь-якому разі ми продовжуватимемо співпрацю з "Укртелекомом" та іншими операторами у межах існуючих домовленостей, як з інтерконекту та національного роумінгу, так і багатьох інших партнерських проектів.

Зараз ви читаєте новину «"Укртелекому" потрібні величезні капіталовкладення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути