пʼятниця, 02 червня 2017 05:45

Укргідроенерго вкладе 4,5 мільярда гривень у розвиток енергосистеми

Автор: фото надане ПАТ ”Укргідроенерго”
  Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота й голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук закладають капсулу під фундамент нової гідроакумулюючої електростанції
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота й голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук закладають капсулу під фундамент нової гідроакумулюючої електростанції

26 травня в Новодністровську Чернівецької області розпочалося будівництво другої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС). Залили перший кубометр бетону в конструктиви станції. Також заклали символічну капсулу початку будівництва четвертого гідроагрегату.

Завдяки встановленню четвертого гідроагрегату, збільшать потужність Дністровської ГАЕС на 324 МВт у турбінному режимі та на 421 МВт у насосному режимі. Виробіток електроенергії сягне 768 млн кВт/год. на рік.

Будуватимуть четвертий агрегат за власні кошти ПАТ "Укргідроенерго". Загальний обсяг інвестицій перевищує 4,5 млрд грн. Із них понад 1,5 млрд грн витратять на високотехнологічне обладнання вітчизняного виробництва. Зокрема, генератор-двигун поставить харківський "Завод "Електроважмаш", насос-турбіну — ПАТ "Турбоатом". 50% авансу "Турбоатому" й "Електроважмашу" вже оплатили. Решту 50% оплатять у червні. На підприємствах-постачальниках забезпечать роботою понад дев'ять тисяч робочих місць.

Урочиста церемонія відбулася за участі міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука та представників місцевого самоврядування.

— Ми заклали капсулу та розпочали роботу над четвертим гідроагрегатом. Це великий внесок в об'єднану енергосистему нашої держави, — розповідає міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, 54 роки. — Третій гідроагрегат працює. Ми ухвалили програму розвитку гідроенергетики України та нову енергетичну стратегію нашої держави, де передбачено значний ріст відновлювальної енергетики, зокрема гідроенергетики. Підписали зобов'язання до 2050 року використовувати лише відновлювальну енергетику. Перший гідроагрегат будували 28 років, другий — три роки, третій — за два роки та шість місяців. Є надія, що четвертий агрегат почне роботу 2019 року.

Економічний ефект Дністровської ГАЕС за рахунок економії природного газу й вугілля сьогодні становить понад $145 млн на рік. Після пуску четвертого агрегату цей показник зросте більш як на третину.

Водночас міністр зауважив, особливу увагу приділятимуть соціальній складовій. Зокрема, збільшенню заробітної плати працівникам станції та будівельникам. Для цього планують переглянути соціальну програму на 2018 рік.

Безпосередньо на майданчику в Новодністровську на три роки будівництва створять 750 робочих місць. Більшість із них займуть місцеві жителі.

Сьогодні середня заробітна плата на Дністровській ГАЕС становить понад 9 тис. грн. У той час як середня зарплата в Чернівецькій області — 5136. У середньому по Україні — 6752 грн. Також це підприємство є одним із найбільших платників податків.

— Минулого року ми отримали 29 мільйонів гривень у бюджет. Це база, яка дозволяє сподіватися, що все буде нормально з усіх точок зору. Але найголовніше, затверджено кошторис і йде будівництво. А це — робочі місця та зар­плата, — говорить мер міста Новодністровськ 59-річний Анатолій Болдашев.

Гідроакумулюючі станції, такі як Дністровська, дозволяють накопичувати енергію у промислових масштабах, стабілізуючи систему під час пікових навантажень. Таким чином, ГАЕС — ключовий елемент стабільності та безпеки об'єднаної енергосистеми України. Розбудову таких маневрових потужностей в Україні передбачено програмою розвитку гідроенергетики, що Кабінет міністрів затвердив 2016 року.

— Ми не можемо використовувати традиційну енергетику ще півстоліття. Оскільки рано чи пізно вона вичерпається. За два-три місяці ухвалюватимемо рішення щодо проектування ще трьох гідроагрегатів, щоб будувати їх одночасно, — каже генеральний директор ПАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, 58 років. — І ми збудуємо за чотири-п'ять років ще три агрегати. Маємо достатньо досвіду, щоб робити такі заяви.

Зараз ви читаєте новину «Укргідроенерго вкладе 4,5 мільярда гривень у розвиток енергосистеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути