пʼятниця, 28 вересня 2012 00:30

Українську православну церкву поставили в незручне становище

Представники Російської православної церкви розпочали в Москві збір підписів за референдум про "возз'єднання Росії, України та Білорусі".  Ініціатором став голова синодального відділу з взаємин Церкви та суспільства протоієрей Всеволод Чаплін.

— Ідея референдуму — виплід численних ультраконсервативно-монархічних сил усередині РПЦ, — уважає релігієзнавець Андрій Юраш, 43 роки. — Не думаю, що це офіційна позиція Російської церкви. Попри всі шовіністичні тенденції, що зараз панують у РПЦ, таку відверту дурницю вони прямо не підтримають. Для України вони не матимуть ні прямого, ні опосередкованого значення.

Важко сказати, в яких політичних провокаціях не був замішаний протоієрей Всеволод Чаплін. Закликав застосовувати російську зброю в будь-якій частині світу для підтримання співвітчизників, створити озброєну "православну міліцію", запровадити "православний дрес-код" тощо. Частина середовища Московської патріархії продукує провокації. І протоієрей Чаплін виконує цю чорну роботу, яку в нашому уряді бере на себе Дмитро Табачник чи Вадим Колесніченко. Це такий собі православний аналог Жириновського, який у Росії гуртує навколо себе різних клоунів.

Українська православна церква дипломатично робить вигляд, що проблеми не існує. Хоча вона у досить незручному становищі. УПЦ ще наприкінці 1990-х на одному зі своїх соборів засудила ось таке "політичне православ'я". Це було, коли митрополит Володимир був ще в силі, а витівки проросійських братств дуже всіх дістали. Окремих лідерів навіть позбавили церковного спілкування. Отже, політичне православ'я вже засуджене. З іншого боку, керівники УПЦ бояться вкотре йти на конфлікт із таким впливовим ієрархом, як Чаплін. У цій ситуації мовчання — найефективніше.

Зараз ви читаєте новину «Українську православну церкву поставили в незручне становище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути