четвер, 30 жовтня 2008 18:16

Українське зерно не пускають до Євросоюзу

Наприкінці минулого тижня Європейська Комісія ухвалила рішення про відновлення мита на імпорт зерна. Це зробило невигідним продаж до країн Євросоюзу більшості вирощених у нас зернових культур.

Таким чином ЄС закрив кордони насамперед на шляху дешевшого, ніж на його внутрішньому ринку, зерна з України та Росії. Ті потерпають від перевиробництва збіжжя і, як наслідок, обвалу цін на нього.

Ініціатором економічних санкцій щодо нашого зерна можна вважати міністра сільського господарства Польщі Марека Савіцького. Саме польський уряд звернувся до Єврокомісії з пропозицією відновлення мит — вочевидь під тиском тамтешніх фермерів. Польські аграрії вдалися до кількох акцій протесту проти завезення до їхньої держави зерна з України. Мовляв, дешеве імпортне збіжжя за ціною  приблизно 600 грн за тонну заполонить ринок Польщі, тоді як собівартість виробництва зерна у країні вдвічі вища.

Об"єднана Європа планує зібрати рекордний за останні п"ять років урожай, тож дешеве зерно з України загрожує тамтешнім аграріям втратою прибутків. Намагання урядів цих держав закрити свої ринки для імпорту в нинішній ситуації виглядає цілком умотивованим. Бентежить ось що: коли наш уряд вдався торік до обмежень вивезення збіжжя за кордон через неврожай, Україна наразилася на шквал критики з боку світової спільноти. Нас не раз звинувачували тоді в неринкових підходах. Тепер до таких звинувачень можна вдатися й нам, але за кордоном це навряд чи почують.

Якщо ми й відкрили кордони, то здебільшого для імпорту

Отож безпідставними виявилися й твердження окремих українських урядовців, що зі вступом до Світової організації торгівлі наша країна отримала великі можливості торгувати своєю продукцією на ринках світу. Якщо ми й відкрили кордони, то здебільшого для імпорту. Україна є одним із найбільших імпортерів польської свинини. Минулої весни перевиробництво її в Польщі призвело до кризи. І саме український ринок виступив мало не рятівником галузі, "проковтнувши" значну частку її продукції.

Тепер Польща подумує над збільшенням продажу в Україну телятини й курятини. Водночас там не приховують задоволення від рішення Єврокомісії обмежити імпорт до ЄС зерна й таким чином уручну відрегулювати ринок.

Зараз ви читаєте новину «Українське зерно не пускають до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути