вівторок, 14 лютого 2012 00:30

Українська армія розвалюватиметься

Від призначення міністром оборони колишнього генерального директора "Укроборонпрому" Дмитра Саламатіна не слід чекати якісних змін в армії, вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 39 років.

— Ми не побачили Дмитра Саламатіна на посадах рівня міністерської, — каже. — У кріслі голови "Укроборонпрому" Саламатін не продемонстрував особливих успіхів. Були заяви, що у торгівлі зброєю на зовнішньому ринку є прорив. Якщо ж проаналізувати минулорічні контракти, то це тільки продовження тієї співпраці, яку започаткувала ще "помаранчева" влада. Тому оптимістичних прогнозів щодо роботи Саламатіна в Міноборони я дати не можу. У військовій сфері не працював. Торгівля зброєю і армія — різні речі.

Швидше за все, армія далі розвалюватиметься. Хоч бюджет відомства зріс, стратегічні напрями — розвиток озброєнь і військової техніки — досі фінансують зі спеціального фонду. Тобто за рахунок господарчої діяльності та продажу надлишків майна. Це не гарантовані надходження. Щоби збільшити оборонний бюджет, міністр оборони має бути політиком. Він повинен уміти лобіювати інтереси армії в парламенті й уряді, мати підтримку президента.

Призначення керівників силових відомств останнім часом можна пояснити тільки одним — це довірені люди Януковича. Ситуація в країні складається для нього не найкращим чином. Напруження у суспільстві зростає. Зіпсовані стосунки з олігархами, які робили ставку на нього. Достатньо маленької іскри, щоби почалася велика пожежа. За таких обставин президентові треба мати особисто відданих силовиків, які виконали би будь-які його накази.

Зараз ви читаєте новину «Українська армія розвалюватиметься». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути