пʼятниця, 19 січня 2018 07:35

Україна знову закупить російський газ

Національна компанія "Нафтогаз України" цьогоріч закупить майже 5 млрд куб. м газу в Росії.

— Ми плануємо імпортувати газ із двох напрямків. Ціна, яку зараз зобов'язаний установити Газпром, є дуже привабливою. Цим треба користуватися, — заявив 17 січня голова правління Нафтогазу 39-річний Андрій Коболєв. Дату відновлення поставок не назвав. Наприкінці 2015-го Україна припинила купувати газ у Росії. За цей час станом на жовтень у країнах Євросоюзу закупили 22,7 млрд кубометрів. Середня митна вартість імпортного газу становила $213 за 1 тис. кубометрів.

22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж знизив ціну на газ, який Україна має купувати в Газпрому за домовленостями 2009 року, на 27,4% — до $352 за 1 тис. кубометрів. Також суд зменшив обсяг, який Нафтогаз 2018–2019 років зобов'язаний купувати у росіян, з 52 до 5 млрд кубометрів на рік.

— Рішення купувати російський газ — вимога Стокгольмського арбітражу, — пояснює експерт із питань енергетики Михайло Гончар, 54 роки. — Якщо ми не виконаємо постанови арбітражу, матимемо позов від Газпрому й змушені будемо сплатити їм немалу суму.

5 мільярдів — це лише одна шістнадцята частина від усього газу, що українці споживають за рік. Це не створить ефекту критичної залежності України від Газпрому.

Нам треба мінімізувати обсяг закупівлі газу в Росії. І триматися чіткої позиції: доки Росія не забереться з Криму і Донбасу, жодної співпраці бути не може.

Зараз ви читаєте новину «Україна знову закупить російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути