пʼятниця, 22 вересня 2017 07:10

Україна повинна вимагати відправлення миротворців до Криму

— Має бути повністю відновлений український суверенітет щодо Криму та Донбасу. Росіяни мусять повернути те, що вкрали. Не можна це заморозити чи забути. Лише короткозорі політики дають такі порадити. Ті, які забувають, що сьогоднішня битва за світовий лад почалася з окупації Криму, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко на зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Києві 15 вересня. Виступ закінчує словами: "Наступного року зустрінемося в Ялті".

У березні позаторік Порошенко офіційно звернувся до Радбезу Організації Об'єднаних Націй щодо миротворців на Донбасі. Його ідею сприймали без ентузіазму. А 5 вересня 2017-го проект резолюції про розміщення "блакитних шоломів" до Радбезу ООН направила Росія. Спочатку наполягала на місії лише на лінії розмежування. Але за кілька днів президент Путін погодився на її присутність на всій території Донбасу. Міністерство закордонних справ Німеччини зголосилося розробити спільно з Францією компромісну пропозицію для Києва і Москви.

— Питання Криму й Донбасу неподільні, постійно заявляє Порошенко. Тоді Україна мала б вимагати "в одному пакеті" відправлення миротворчих місій на Донбас і півострів, — каже політолог Михайло Басараб, 40 років.

— Основне завдання місій ООН — це захист мирного населення. Жителі Криму й Донбасу зазнають схожих переслідувань і страждань. На півострові немає війни. Але там примусово позбавляють українського громадянства. Насильно забирають до російського війська. На обох територіях тривають репресії за етнічною ознакою та через політичні переконання. Там і там окупанти масово відбирають майно й бізнеси. Ці воєнні злочини росіян мали б припинити нейтральні миротворці ООН. Без деокупації Криму закінчення війни між РФ та Україною неможливе. Ані з політичної, ані з юридичної точки зору.

— Забирайте зруйнований Донбас, а про Крим забудьте. Таку схему реалізують Мінські угоди. Очевидно, є таємні домовленості. Українська влада поводиться дивно щодо окупованого півострова, — говорить експерт із міжнародної політики 41-річний Олександр Хара.

— Публічно президент каже, Крим і Донбас — нероздільні питання. А державна політика — протилежна. Якщо на Донбасі припинять стріляти й Україна хоча б формально завдяки миротворцям відновить там свій суверенітет, президент Порошенко подасть це як свою перемогу перед виборами. Та щойно це станеться, знімуть санкції з Росії. Європейці знову почнуть торгувати з нею. Про півострів забудуть на десятки років, якщо не назавжди. Його не визнаватимуть російським, але нічого не робитимуть для повернення Україні.

Говорити про "блакитні шоломи" без Криму — помилка. Потрібно законодавчо визнавати Росію агресором. Тоді вести перемовини й підписувати мирний договір про повернення територій — безпосередньо з РФ. Хай навіть за 10 років.

Москва вважає питання Криму закритим і не погодиться на миротворчу місію там. Без її згоди в ООН не пройде жодна резолюція. Але ми ніколи не повернемо півострів, якщо не пов'язуватимемо його з Донбасом.

Зараз ви читаєте новину «Україна повинна вимагати відправлення миротворців до Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути