пʼятниця, 14 квітня 2017 07:35

Україна повертається у Європу після 200 років розлуки

6 квітня Європарламент проголосував за безвізовий режим в'їзду громадян України. Попереду ще затвердження в Раді Євросоюзу, підписи голови Європарламенту і голови Ради ЄС. Потім публікація остаточного рішення і ще 20 днів. У червні–липні воно набуде чинності.

Російські "експерти" істерично ­кричали з телевізора, що цього не буде ніколи. Як прогнозували, що Україна загине влітку 2014-го. Потім — восени 2015-го, потім — 2016 року.

Безвізовий режим не зупинить війну і корупцію. Не наповнить бюджет. Не вирішить більшості проблем. Але створить для цього передумови. Насамперед, це — символ повернення в Європу. Йдеться про відчуття себе частиною великої цивілізації.

А символи — важлива річ. У серці Росії, на Красній площі, стоять два: Мавзолей і Лобне місце. Перший символ — єгипетських почестей мумії одного з найстрашніших катів в історії людства. Другий — місце, де рубали голови.

У серці України стоїть колона, пам'ятник Магдебурзькому праву. Її спорудили 1802 року на честь повернення Києву привілеїв імператором Олександром Першим.

Середньовічне міське право — один зі стовпів європейської цивілізації. Нарівні з автономією університетів, поділом влади і незалежним судом. Містяни обирали собі владу та жили за своїми законами. Це сформувало той тип громадянина, який і став локомотивом перетворення Заходу на форпост світової цивілізації.

Київ отримав привілеї Магдебурзького права 1494 року, в часи Великого князівства Литовського. До нього міське самоврядування дарували Львову 1356-го, Житомиру — 1444 року і ще низці українських міст. Імператриця Катерина Друга указом "Про приєднання Києва до Малоросії" від 1775 року позбавила Київ привілеїв. Після її смерті їх повернули, але не надовго. 1831-го Микола Перший відібрав їх у всіх міст України, окрім Києва. Там вони зберігалися до 1835 року.

2014-го Україна почала повертатися в Європу — після довгих років розлуки. ­2017-го це повернення отримає ще один імпульс. Народ України цього заслужив.

Зараз ви читаєте новину «Україна повертається у Європу після 200 років розлуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути