четвер, 15 грудня 2011 06:45

Україна потерпає від нелегальних сигарет

 

Державна митна служба, Державна податкова адміністрація, а також Державна інспекція із захисту прав споживачів б'ють на сполох: Україна потерпає від контрабандних і підроблених сигарет.

Тільки за цей рік з українських базарів, кіосків і магазинів вилучено 120 мільйонів незаконних сигарет. Це майже на чверть більше, ніж торік. Конфіскованих сигарет було б достатньо, аби застелити ними всю автотрасу з Києва до Одеси. До речі, саме Київ і Одеська область вважаються центрами торгівлі нелегальними сигаретами в Україні. Згідно з результатами дослідження Державної інспекції із захисту прав споживачів, 75% київських і 56% одеських торговельних точок, що продають тютюнові вироби, реалізують також і контрабандні та підроблені сигарети. Показники Києва і Одеси перевищила лише Рівненщина — тут на всіх перевірених торгових об'єктах знайдено нелегальну тютюнову продукцію.

Митники кажуть, що мало не щомісяця виявляють великі, у понад 500 тисяч штук партії контрабандних сигарет з Росії та Молдови. Як повідомив начальник Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції Державної митної служби  Олександр Вдовиченко, 90% контрабанди сигарет надходять в Україну з Молдови. Тільки за цей рік у нас виявлено 25 мільйонів молдовських контрабандних сигарет. Їхня кількість росте майже щодня.

Активізувалися і вітчизняні ділки. Тільки за останні два місяці в них вилучено понад  40 тонн тютюнової сировини, яку мали переробити на сигарети.

У чому ж причина такого різкого зростання контрабанди і тютюнового фальсифікату? Як пояснює підполковник податкової міліції Віктор Кіценко, річ у доволі високих цінах і податках на українські сигарети. У сусідніх країнах вони значно нижчі.

— Ставки в Україні вдвічі більші, ніж у Росії. Порівняно з Білоруссю — у чотири рази. А від встановлених у Молдові — у вісім разів, — розповідає Віктор Кіценко.

Зараз акциз на сигарети в Україні справді є найвищий серед країн Співдружності незалежних держав. Тільки за останні чотири роки акциз піднімали вісім разів. Ціни на сигарети за цей період зросли майже вчетверо. Можливість "легких заробітків", що з'явилася внаслідок цих підвищень, штовхає людей на стежку контрабанди, підпільного виробництва та торгівлі незаконними сигаретами. Як повідомляє Держінспекція із захисту прав споживачів, 39% усіх перевірених закладів торгівлі сигаретами продавали також і нелегальну продукцію. Торік таких торгових точок було значно менше — 23%. На нелегальних пачках сигарет були відсутні акцизні марки, медичні попередження. А самі сигарети часто містили нікотину і смол значно більше, ніж дозволено законами України.

Зараз ви читаєте новину «Україна потерпає від нелегальних сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути