середа, 16 грудня 2009 18:07

Україна озброює Ірак танками й літаками

 

Із $3 млрд, які адміністрація Сполучених Штатів Америки виділила на переозброєння іракської армії, українські військово-промислові підприємства отримають $2,4 млрд. Понад 400 бронетранспортерів, 10 літаків Ан-32, новітні танки "Оплот" та іншу військову техніку Україна постачатиме Іраку впродовж 3,5 років.

— Контракт забезпечить роботою понад 80 українських виробників електроніки, високоточних машин, зокрема отримають замовлення Харківське конструкторське бюро імені Морозова і Державний завод імені Малишева, — каже 39-річний Сергій Згурець, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. — Окрім прямої економічної вигоди, Україна покращить імідж торговця зброєю. Найважливіше, що ми продаємо в Ірак не надлишки військової техніки, а нові розробки та зразки. У цьому обійшли на ринку росіян, які проводили у близькосхідному регіоні потужну рекламну кампанію, пропонуючи свої зразки озброєння та послуги з модернізації та ремонту техніки ще радянського виробництва. Цей контракт можна вважати найбільшим за часів незалежності.

Продаємо не надлишки військової техніки, а нові розробки

У військовій сфері Україна співпрацює зі 108 державами. Найбільші покупці української зброї — країни Південно-Східної Азії та Російська Федерація, яка замовляє комплектуючі для своєї бронетехніки і літаків — 30% нашого експорту. Іракська угода дасть змогу Україні вийти на п"яте-шосте місце у світі за обсягами торгівлі зброєю.

— 1996-го Україна обійшла Росію, продавши Пакистану 320 танків Т-80 УД. Росіяни, які постачали ці машини в Індію, ледь не зірвали цей контракт, відмовившись виготовляти для нас комплектуючі до танків, — зазначає експерт. — Це змусило Київ створити власне виробництво необхідних деталей із частковим залученням американських і французьких фірм. Зараз у Росії фактично немає важелів, щоби перешкодити виконанню контракту з Іраком. Москва за останні п"ять років підписала із десяток вигідних угод.

Зараз ви читаєте новину «Україна озброює Ірак танками й літаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути