середа, 14 листопада 2012 07:15

Україна може висунути до "Газпрому" зустрічний позов

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Наступного року Україна закупить у німецької компанії RWE 8 млрд куб. м газу за ціною $360 за тисячу "кубів". Російське блакитне паливо наступного року коштуватиме $430/1000 куб. м. Через дорожнечу поставки з Росії скоротять з 27,5 млрд куб. м цьогоріч до 19,5 млрд наступного року. В "Газпромі" заявляють про можливість судового оскарження скорочення Україною обсягів закупівель.

— Об'єми газу, які куплять у німців, не такі вже й великі, — вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, 31 рік. — Однак і вони створюють проблеми для російського "Газпрому" — він не матиме куди подіти паливо власного видобутку.

Судовий позов цієї компанії до України — це непоганий варіант розвитку подій для нас. Ми матимемо змогу висунути зустрічний позов зі всім списком претензій до російської монополії. Наприклад, просити порівняти ціни на газ для "Нафтогазу" із набагато нижчими розцінками для інших компаній. Судова тяганина може тривати кілька років. Тим часом Україна купуватиме рівно стільки палива, скільки їй буде потрібно.

"Газпром" міг би зменшити ціни за умови створення Росією та Україною консорціуму з управління газотранспортною системою або вступу України до Митного союзу. Найкращий варіант для нас —  консорціум із залученням третьої сторони, Євросоюзу. Росіяни не погоджуються мати європейського партнера. Переговори тривають.

Зараз ви читаєте новину «Україна може висунути до "Газпрому" зустрічний позов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути