Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 00:06

"Українська влада наполягає на діалозі з Кремлем. Це відлякує союзників"

Зустріч Байдена й Зеленського перенесли

— Київ не готовий до зустрічі Володимира Зеленського та Джо Байдена. Ні публічних дискусій, ні змістовних нарад. Зависла американська допомога нашому сектору безпеки, гальмуються спільні програми у військово-промисловому комплексі. Прибуття до Києва Джорджа Кента (тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки, заступник помічника держсекретаря з питань Європи та Євразії. — ГПУ) — серйозний сигнал для нашої влади. Це людина з групи швидкого реагування, — говорить дипломат 55-річний Роман Безсмертний.

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський зустрічався у Нью-Йорку 25 вересня 2019 року під час 74-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з американським колегою Дональдом Трампом
Президент України Володимир Зеленський зустрічався у Нью-Йорку 25 вересня 2019 року під час 74-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з американським колегою Дональдом Трампом

Дату зустрічі лідера США Джо Байдена з українським колегою Володимиром Зеленським можуть перенести з липня на серпень. Про це йшлося під час телефонної розмови керівника Офіса президента Андрія Єрмака із заступницею державного секретаря Штатів з політичних питань Вікторією Нуланд, повідомило видання "Дзеркало тижня". Вашингтон пропонує Києву провести цей візит наприкінці серпня, до Дня Незалежності України. Мовляв, ключовою проблемою в організації перемовин є справа Нафтогазу. 28 квітня Андрія Коболєва звільнили з посади голови правління компанії рішенням Кабміну. Цим порушили незалежність наглядових рад, які призначають або звільняють голову. Уряд має право лише затверджувати.

— Зустріч лідерів може відбутися в останні дні липня чи на початку серпня, — каже Сергій Никифоров, 35 ­років, прессекретар президента, в ефірі "Суспільного".

— У міжнародних відносинах є частина, яку не оприлюднюють. Працює негласний закон айсберга. Бачимо четверту частину проблематики, — додає Роман Безсмертний.

— З переліку проблем між Києвом і Вашингтоном тема корпоративного управління — найслабша за напругою. Її легко розв'язати. Саме тому її оголосили. До гостріших належить наполягання української влади на діалозі з Кремлем. Це відлякує союзників.

Ще одна проблема — спроба втекти від відповіді щодо олігарха Ігоря Коломойського (в серпні 2020 року міністерство юстиції США звинуватило його в розкраданні мільярдів доларів з Приватбанку та відмиванні цих грошей у Штатах. — ГПУ). Намагання замаскувати це законом про деолігархізацію. Наступне — зволікання з реформою судової системи. Київ декларує одне, а робить інше. Вашингтон дав зрозуміти: подивимося ще місяць, як ви вирішуватимете ці питання.

США подивляться ще місяць, як вирішуватимемо питання

Рішення Вашингтона щодо "Північного потоку-2" (не запроваджувати санкції проти оператора газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України. — ГПУ) не роз'яснили Києву. Це створило негативні настрої. Штати ставлять на перше місце відновлення західної коаліції — насамперед налагодження відносин з Німеччиною. Але не зробили важливих кроків для порозуміння з Україною. Зокрема відтягують призначення американського посла в нас. Тоді як після зустрічі Байдена з Путіним одразу ухвалили рішення щодо посла в Москві.

Зараз ви читаєте новину «"Українська влада наполягає на діалозі з Кремлем. Це відлякує союзників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути