пʼятниця, 27 липня 2018 07:30

Українська православна церква отримає автокефалію до кінця року

Українська православна церква отримає автокефалію до кінця року

— Ми переконані, що томос — указ про проголошення автокефалії — буде цього року, — каже глава Української православної церкви Київського патріархату 89-річний Філарет в інтерв'ю виданню "Лівий берег".

У квітні синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення про надання Українській православній церкві статусу помісної — такої, що ні ієрархічно, ні адміністративно не є частиною іншої. Із проханням звернулися президент, Верховна Рада, представники українських православних церков.

— Вселенський патріарх Варфоломій твердо заявив, що має право сам надати томос про автокефалію, — продовжує Філарет. — Перед цим сказав, що Київська митрополія — канонічна територія Константинополя. І що приєднання Київської митрополії до Москви 1686 року було незаконним.

Він ясно сказав, що йдеться про надання Українській церкві автокефалії. Створили спеціальну комісію з трьох митрополитів Константинопольського патріархату, які й об'їжджають усі помісні церкви. Вони не просять згоди на надання томосу, а інформують про відповідний намір. Вселенський патріарх може надати томос без попередньої згоди інших. Делегація ще не об'їхала всі помісні церкви, тому об'ява рішення трохи затримується. Томос дадуть цього року, згідно з інформацією, яку маємо на цей час. За місяць чи восени — конкретики немає. Томос об'єднає все українське православ'я.

Вселенський патріарх зацікавлений, щоб Українська церква стала автокефальною. За рахунок українських парафій Московська церква має статус найбільшої в світовому православ'ї. Ставить питання, що має бути першою. Після надання томосу від Москви відійдуть більше половини її українських парафій. Втратить статус "найчисельнішої", а разом із ним — претензії на першість.

В Адміністрації президента Петра Порошенка розраховують, що надання томосу вплине й на світську аудиторію?

— Іде війна, і президент має подвійну відповідальність за державу — перед народом і Богом. Щоб зберегти українську державу, потрібна не тільки потужна армія, а й духовна основа. Щоб вона була міцною, треба об'єднати православ'я.

Люди, які не ходять до церкви, байдужі до автокефалії й Бога. Як громадяни вони можуть підтримувати державу або ні. А от ті, кого об'єднає єдина церква, точно всі будуть налаштовані про­українськи.

Як оцінюєте процеси, що відбуваються в Московському патріархаті?

— Близько десятка архієреїв Московського патріархату (із 53. — ГПУ) написали листа Вселенському патріарху про підтримку автокефалії. Та лише двоє назвали свої імена — митрополит Черкаський і Канівський Софроній та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Драбинко. Інші бояться.

Значна частина єпископату УПЦ МП налаштована на утворення автокефальної церкви. Але чекають томосу, коли Українська церква, з їхньої точки зору, стане канонічною.

Після отримання томосу відбудеться собор трьох церков — з архієреїв Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та з числа тих, хто звернувся до патріарха Варфоломія з Московського патріархату. Це буде об'єднання Українського православ'я. На цьому соборі оберуть єдиного предстоятеля, який і отримає томос. Нова Українська церква входитиме в спілкування з усіма світовими православними, які визнають акт томосу. Паралельно з цим в Україні до неї долучатимуться архієреї, і духовенство, і парафії.

Ви заявили, що висуватимете свою кандидатуру, коли обиратимуть предстоятеля.

— Думаю, оберуть мене. Собор повинен піклуватися не про те, де раніше служив майбутній предстоятель, а про те, хто в теперішніх умовах здатен продовжити створення єдиної Української православної церкви. Я не бачу архієреїв, які могли б узяти на себе цей хрест — ні в Московському патріархаті, ні в Автокефальній церкві.

Що буде з Києво-Печерською і Почаївською лаврами, які зараз належать Московському патріархату?

— Вони перебувають у користуванні Московського патріархату. Обидві Лаври обов'язково будуть належати Українській церкві. Іншого не може бути.

За матеріалами видання "Лівий берег"

Зараз ви читаєте новину «Українська православна церква отримає автокефалію до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути