четвер, 25 вересня 2008 17:16

"Українці не знають, що їдять"

  Григорій Петюх: ”Коли ви їсте щось неякісне, воно дасть про себе знати пізніше”
Григорій Петюх: ”Коли ви їсте щось неякісне, воно дасть про себе знати пізніше”

Кандидат біологічних наук Григорій Петюх, 51 рік, каже, що в Україні ніхто не може оцінити шкоду від генетично-модифікованих продуктів.

Скільки українців вживають генетично-модифіковані продукти?

— Точну цифру не назве ніхто. Офіційних даних немає. А добавки сої є будь-де: у продуктах, з яких роблять кондитерські вироби, в сосисках, ковбасах, різних концентратах, супах, киселях. Навіть у дитячому харчуванні. Хоча закон про дитяче харчування забороняє використання генно-модифікованих інгредієнтів.

Чи має бути маркування на продуктах, які містять такі добавки?

— У чинному законі відсутнє обов"язкове маркування. Немає ні стандартів, ні правил. Це вигідно для виробників. Вони вирощують генетично-модифіковані продукти, бо ті дешевші від звичайних.

А якісь переваги від вживання генетично-модифікованих продуктів є?

— Тільки у виробників, споживачів — жодної. Не говорю, що це небезпечні продукти. Скоріше так: оскільки вони відрізняються від природних, їх вживання може викликати ризики. Від яких до негативних ефектів є певна дистанція. Її можна виміряти за допомогою досліджень, що в нас відсутні. Тому й немає достовірних даних про наслідки.

До речі, окрім ГМП, є ціла низка продуктів, отриманих із використанням різних хімічних замінників, імітаторів тощо. Це теж може бути небезпечно для здоров"я.

Людина має знати повну інформацію про те, що споживає

На кого Україні варто рівнятися у ставленні до генетично-модифікованих продуктів?

— У Європі допустима норма вмісту сої — 0,9 відсотка. І має бути все промарковано. У Росії — так само. США, Канада, Аргентина, Бразилія споживають лише свою модифіковану сою.

Україні однозначно треба йти європейським шляхом. Американці із часом отримають страшенні проблеми — й екологічні, й пов"язані зі здоров"ям людей. Адже втручання в природний процес неминуче призводить до проблем. При цьому спочатку нічого не проявляється. Коли ви їсте щось неякісне, воно дасть про себе знати пізніше. Ваш організм чинитиме супротив, але через деякий час зіб"ється. А потім починаються всілякі розлади шлунку. Зараз по світу значно зросли кишкові, імунні, алергійні розлади. Ще генетично-модифікованих продуктів не було, а вже з"явилися всі ці ефекти. Бо ми почали втручатися в природний стан продуктів і експериментувати. Додаємо хімічні, штучні інгредієнти. Будь-які продукти мають проходити ретельну експертизу й оцінку, причому тривалу.

Виробництво генетично-модифікованої продукції якось контролюється?

— Контролю не існує взагалі. Ні за тим, хто і як вирощує, ні як його використовує. А тим більше, що продають споживачам. Хоча є вимога Конституції, що людина має знати повну інформацію про те, що споживає. Держава зобов"язана через свої інститути, виконавчу владу забезпечити це право громадянам. Вона ж це не робить. От часто-густо українці й їдять не знаючи що.

Зараз ви читаєте новину «"Українці не знають, що їдять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути