середа, 19 грудня 2012 00:30

"Україна знов зірвалася з гачка Москви"

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Президент України Віктор Янукович та президент Росії Володимир Путін під час офіційної зустрічі в Москві. Жовтень 2012 рік
Президент України Віктор Янукович та президент Росії Володимир Путін під час офіційної зустрічі в Москві. Жовтень 2012 рік

Робочий візит українського президента Віктора Януковича до Росії перенесли. Українська сторона потребує додаткових консультацій на експертному рівні. Про це заявила прес-служба глави держави. На зустрічі з Володимиром Путіним у Москві мали виробити обопільно прийнятний механізм взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану.

— Це означає, що російський сценарій зірвався, — каже експерт із міжнародних питань Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 42 роки. — Бо цей візит планувався насамперед російською владою. Для цього були поважні причини. В середу, 18 грудня, відбудеться саміт Євразійського економічного союзу. Якби Янукович у вівторок приїхав до Москви і щось там підписав, то лишився б на саміт. Сидів би поруч з Олександром Лукашенком, Нурсултаном Назарбаєвим та Володимиром Путіним. Його поставили б в один ряд із ними. А після цього, 21 грудня, у Брюсселі відбудеться саміт Росія — Євросоюз. І Москва позиціонувала б його як саміт між ЄС та майбутнім Євразійським Союзом. Щоб вона могла говорити вже не лише за себе, а й за Білорусь, Казахстан та Україну. Янукович був би в кишені у Путіна. Мовляв, далі Європі не варто вести мову з Україною про асоціацію, щось підписувати. Відтепер домовлятися треба з Росією. І все це не пройшло. Україна знов зірвалася з гачка Москви.

Чому Росії не вдалося дотиснути Януковича?

— Бо українська влада не може узгодити поєднання зони вільної торгівлі та Угоди про асоціацію з ЄС із Митним союзом Росії. І це неможливо, ці речі суперечать одна одній.

Було два варіанти розвитку подій у Москві. Українська сторона пропонувала підписати якийсь меморандум, декларативний і ні до чого не зобов'язуючий. Такий собі елегантний реверанс у бік Митного союзу. Другий варіант пропонувала Росія: підписати документи з конкретними зобов'язаннями для України. На це Янукович піти не міг і не хотів, бо така угода позбавляє його простору для маневру: в Україні напружена ситуація з новим парламентом, думка населення щодо Митного союзу неоднозначна. Отже, спроби України досягти якихось преференцій у відносинах із Митним союзом зайшли в глухий кут.

Чого хотів Янукович?

— Він прагнув того, щоб Митний союз змінив свої установчі документи й Україна могла співпрацювати з ними не інтегруючись. Україна хотіла розвинути тезу про часткове приєднання — формат так званого 3+1. Він передбачає, що ми підписуємо окремі положення Митного союзу, але не стаємо членами організації. Тобто повторити шлях України в СНД.

Митний союз не передбачає такої співпраці з іншими країнами. Зараз там починається дискусія, щоб такі умови з'явилися. Думають, як працювати з країнами, що не є членами МС, але критично важливі для Росії.

Це означає, що Москва готова до поступок?

— Стратегічною метою Росії залишається зірвати підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Хрест на цій перспективі поставив би вступ до Митного союзу. А тепер усе ускладнюється й Росію підганяють терміни — Україна може підписати Асоціацію з ЄС уже на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді наступного року або й раніше. Росія шукатиме інші шляхи не допустити цього.

І тут випливає ще одна причина не приїзду Януковича в Москву — бо в Україні нема уряду. Президент боїться, що Путін йому нав'язуватиме певних людей на певні посади в Кабінеті Міністрів. Вони по-приятельськи вип'ють чаю і російський президент висловить свої побажання, що вже неодноразово робив. Спочатку Янукович навіть піддавався на них. Але коли справа дійшла до Віктора Медведчука, якого Путін хотів бачити в уряді, Віктор Федорович злякався.

Отже, допоки уряд не сформують, нічого не буде.

Тобто, Україна йде на м'яку форму відмови?

— Янукович дає Росії зрозуміти, що він не готовий до рішучих кроків. Він хоче якомога далі відтягувати ухвалення важливих рішень і якнайдовше залишатися привабливим і для Росії, і для Євросоюзу. В Януковича мета проста — зберегти владу. Досягнення цього він бачить у балансі між двома силами.

Зараз ви читаєте новину «"Україна знов зірвалася з гачка Москви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

240

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути