Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 06:30

Україна приєднається до американських санкцій проти Росії

6 квітня міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки запровадило санкції проти 24 громадян Росії і 14 компаній. Американцям заборонили мати ділові контакти з ними. Планують заморозити їхнє майно та кошти в США.

29 січня мінфін надав Конгресу так звану кремлівську доповідь. До неї включили 114 російських політиків і 96 наближених до президента РФ Володимира Путіна мільярдерів. Також — підприємства, що більш як на чверть належать державі й мають річну виручку понад $2 млрд — 52 млрд грн.

Найбільше санкції зачепили Олега Дерипаску, співвласника компанії "Русал". Це один із найбільших виробників алюмінію у світі. П'яту частину його продавали в США. 9 квітня акції компанії на біржах здешевіли майже на 50%.

До санкційного списку потрапили голова правління державного Газпромбанку Андрій Акімов, президент бізнес-групи "Ренова" Віктор Вексельберг, голова ради директорів компанії "Газпромбуріння" Ігор Ротенберг, губернатор Тульської області Олексій Дюмін, який командував силами спецоперацій РФ під час окупації Криму. А також співвласник нафтохімічного холдингу "Сібур" Кирило Шамалов. Він колишній чоловік Катерини Тихонової, яку вважають молодшою донькою Путіна.

Російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв доручив уряду розробити заходи з підтримки компаній, які потрапили під санкції США.

"Держава одразу ж пообіцяла компенсувати "постраждалим" усі втрати, — пише оглядач 45-річний Антон Орєх для видання "Эхо Москвы". — У РФ немає ходів у відповідь. Іноземні олігархи не скуповують нерухомість у Криму, не тримають у Росії своїх активів. Не вкладають мільярди в нашу економіку. Тому не можемо покрити збитки Дерипаски і Вексельберга за рахунок Цукерберга (33-річний американський програміст та підприємець, наймолодший у світі мільярдер. — ГПУ) або Ілона Маска (винахідник, мільярдер зі США. — ГПУ). Збитки наших олігархів покриють усі росіяни — Іванов, Петров і Сидоров. Але проблема в тому, що вони цього не розуміють. А коли ціни виростуть, подорожчає комуналка, введуть нові мита, акцизи та податки, у платіжках не напишуть, що гроші підуть на порятунок Дерипаски і Вексельберга".

— США завдали суттєвого удару по Росії, — говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 54 роки. — Кому Дерипаска продаватиме свій алюміній, якщо Америка відмовиться? Китай запропонує неринкові умови. Та діватися буде нікуди. Це вдарить по експорту. Збільшиться дефіцит держбюджету Росії. Вже цього року може впасти внутрішній валовий продукт, хоча планували зростання близько двох відсотків. Зміни торкнуться всіх громадян: ціни зростатимуть, а зарплати знижуватимуться. Багато підприємств закриють. По нас це може вдарити рикошетом. Адже досі чимало продукції постачаємо до РФ. Це може обірватися, якщо тамтешня економіка скорочуватиметься.

Президент Петро Порошенко доручив Службі безпеки України, Кабміну й Раді нацбезпеки та оборони підготувати проект санкцій проти РФ.

— Наші дії будуть максимально гармонізовані з рішенням уряду США, — заявив він.

— Ми запроваджуємо санкції з 2015‑го, здебільшого символічні, — каже дипломат 41-річний Олександр Хара. — Сполучені Штати від російських грошей, газу й нафти не залежать. Україна ж залежить надзвичайно. Якби робили різкі кроки, самі б постраждали. Однак це не виправдовує президента та уряд. Вони не сприяли зменшенню нашої залежності від Москви. Не створили правові механізми, інституції, стратегію витискання російського бізнесу з України. А його гроші конвертуються в політичний вплив. Це фактично — теж російська зброя.

Зараз ви читаєте новину «Україна приєднається до американських санкцій проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути