вівторок, 06 жовтня 2009 17:38

"Учителям підвищать зарплату і дадуть статус держслужбовців"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com
  На відкритому засіданні Кабміну 5 жовтня Юлія Тимошенко презентувала посібник для директорів шкіл ”Шкільний бюджет у сучасних умовах”. Ліворуч — міністр освіти Іван Вакарчук
На відкритому засіданні Кабміну 5 жовтня Юлія Тимошенко презентувала посібник для директорів шкіл ”Шкільний бюджет у сучасних умовах”. Ліворуч — міністр освіти Іван Вакарчук

Пріоритет для уряду у сфері середньої освіти — підвищення якості навчання, здоров"я дітей і організації навчального процесу. Про це заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко в понеділок, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів. Проходило воно в столичному Українському домі. Були присутні педагоги з усіх регіонів країни. Вони дістали змогу донести до членів уряду свої проблеми й побажання.

Юлія Тимошенко відзначила, що шкільних працівників запросили до Києва не тільки для того, щоб привітати із Днем учителя, який відзначали 5 жовтня. Є потреба в тому, щоб міністри отримали інформацію та рекомендації з перших рук. Таким чином і було організовано роботу — в проекти рішень, винесених на Кабінет Міністрів, зміни вносили безпосередньо по ходу засідання.

Велику увагу приділили темі присвоєння школам автономного статусу, що передбачає наявність власного банківського рахунку, бухгалтерії та самостійне господарювання. Таким шляхом уже пішла вища школа. Та й зарубіжний досвід свідчить на користь цієї моделі: "Ви не знайдете жодної цивілізованої країни в світі, де у шкіл не було б автономії", — заявила прем"єр.

Перехід шкіл на автономний статус мав розпочатися ще з 1 жовтня. Так планував уряд. Але педагоги попросили перенести дату на 1 січня. За підсумками засідання Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін зробить зміни добровільними.

Директор Києво-Могилянського колегіуму Олександр Ковальчук поділився власним досвідом автономії: очолюваний ним навчальний заклад має такий статус уже близько 15 років. Це дає змогу розпоряджатися фінансовими ресурсами, планувати бюджет тощо. Але й перевіряючі органи створюють певні труднощі та незручності. "Якщо в містах настільки важко буває вирішувати адміністративні й господарські питання, то що говорити про сільську місцевість. Не варто поспішати. Той, хто хоче, стане автономним і доведе, що цей шлях перспективний", — вважає Ковальчук.

Голова асоціації керівників шкіл Олена Онаць відзначила, що у зв"язку з майбутньою реформою необхідно переглянути статус директора школи. "По суті, це професія. А в нашій системі директор — лише посада", — підкреслила вона.

Немає жодної цивілізованої країни в світі, де у шкіл не було б автономії

Директор гуманітарного ліцею Національного університету ім. Шевченка Ганна Сазоненко запропонувала прирівняти керівників шкіл до державних службовців. Юлія Тимошенко підтримала ідею й доручила Міністерству фінансів зробити відповідні розрахунки. Цей статус можна надати спершу понад 20 тис. педагогів — директорам шкіл і класним керівникам. "Вони мають отримати статус державного службовця. Це ті люди, роботу яких повинні стимулювати державні програми", — переконана прем"єр.

Розділилися думки вчителів з іще одного дуже важливого питання. Дехто з доповідачів висловився за скасування державної підсумкової атестації й за те, щоб залишити як такі результати незалежного зовнішнього оцінювання. Інші ратують за паралельне існування і випускних іспитів, і вступної кампанії.

Прем"єр запропонувала винести проблему на засідання створеної при Кабінеті Міністрів ради директорів загальноосвітніх навчальних закладів. "Ми всі були дітьми, студентами. Добре пам"ятаємо, що таке складати іспити — це завжди важко", — поділилася спогадами Тимошенко.

Представники сільських шкіл наполягали на необхідності збереження освітніх установ на селі. Адже втрата школи для населеного пункту часто спричинює від"їзд жителів, насамперед молоді.

Є нагальна потреба переглянути штатні розклади для шкіл — подекуди директори вимушені керуватися законами 1979 року.

У результаті уряд прийняв ряд документів щодо розвитку середньої освіти в Україні. Так, Кабінет Міністрів утвердив відповідний план дій на 2009–2012 роки, Концепцію державної програми розвитку позашкільної освіти, заходи щодо впровадження незалежного зовнішнього оцінювання і моніторингу якості надаваних знань.

Попри гостру світову кризу уряд вчасно виплачує учителям і бюджетникам заробітну плату.

Також Кабмін ухвалив рішення щодо встановлення надбавок педагогічним працівникам у розмірі 20% окладу. Юлія Тимошенко підкреслила, що загалом 2010 року зарплата педагогів зросте на 32,5%.

Також уряд наголосив, що потрібно завершувати будівництво нових шкіл із високим ступенем готовності.

Заступник начальника управління освіти Чернівецької міської ради Григорій Олійник зауважив у коментарі, що делегації вчителів позитивно сприймуть новину про надбавки до зарплати в умовах кризи. "Але головне, що педагогів почули", — підкреслив він.

Юлія Тимошенко заявила про плани запросити педагогічних працівників до списку своєї політичної сили на наступних парламентських виборах: "Деякі галузі під час проходження бюджету через парламент отримують великі кошти, тому що мають там сильне лобі. Учительського лобі у Верховній Раді недостатньо, його потрібно посилити".

Зараз ви читаєте новину «"Учителям підвищать зарплату і дадуть статус держслужбовців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути