Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 07:06

У владі немає єдиної позиції щодо Донбасу

— Перемога у війні досягається армією. А дипломатія лише допомагає. Верховний головнокомандувач не готовий прийняти це, — каже дипломат Роман Безсмертний, 54 роки. Був представником України в Тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську в 2015–2016-х і в липні–серпні торік.

— Якось президент сказав, що йому ніколи займатися стратегією. Але без неї неможливо розробити тактику. До приходу Зеленського домінувала на лінії фронту. А зараз на передовій проблеми з кількістю особового складу й озброєннями. Ми втратили тактичну ініціативу на переговорах. Росія гне свою лінію, а українська сторона метушиться. Не озвучує план. Не говорить чітко, що вирішення політичних питань без безпекових неможливе, — продовжує Безсмертний.

5 травня президент Володимир Зеленський затвердив новий склад української делегації в ТКГ із мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Керівником залишився Леонід Кучма. Його заступником став міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. У кожну підгрупу додали по одному представнику на рівні заступників міністрів. До делегації увійшли керівники кількох профільних комітетів Верховної Ради.

— Оновлення має відродити співпрацю в переговорному процесі між урядом, парламентом і Офісом президента. Бо Верховна Рада досі не була достатньо інформована, що відбувається. Це гальмувало запуск прийнятих рішень, — говорить Роман Безсмертний. — Але чи зможе голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах одночасно виконувати свої функції й брати участь у переговорах у Мінську? Це некомпетентність у формуванні делегації. Також опозиція може запитати: чому немає їхнього представника? На переговорному майданчику представлять тільки ідеологію "Слуги народу".

Чи змінилася позиція Києва в пере­говорах?

— Варто порівняти риторику міністра закордонних справ Дмитра Кулеби і голови Офісу президента Андрія Єрмака. Перший чітко називає пріоритети: безпека, гуманітарні питання, соціальна сфера. Другий говорить плутано. Очевидно, між ними є дискусія. Причиною може бути невпорядкованість зовнішніх контактів Єрмака, який діє поза власною компетенцією і законодавством України. Відсутність єдиної позиції шкодить роботі делегації.

Представник Росії на переговорах Борис Гризлов заявив, що Україна відмовляється від діалогу з ЛДНР. Відкинула ідею створення Консультативної ради?

— Очевидно, заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак і Єрмак мали договорняк, який вже не здійсниться. Добре проглядається непослідовність і нефаховість. Приймають рішення суб'єктивно, потім скасовують. Не бачать логіки процесу й самі себе заводять у глухий кут. Консультативна рада — це гачок, який потягнув би прямі переговори Києва з ЛНР і ДНР. Виведення Росії у статус нейтральної держави моментально зробило б переговори двосторонніми. Далі йшло б до надання ОРДЛО спеціального статусу.

Україна запропонувала ревізію свого майна в ОРДЛО. Це вдала ідея?

— У Росії явний обвал господарки на Донбасі. Прагне банкрутувати нас. Тому весь час схиляє, щоб відновили економічну співпрацю з окупованою територією. Перевірка майна — наш серйозний тактичний аргумент. Це слабке місце агресора. Тому все зупинилося.

Зараз ви читаєте новину «У владі немає єдиної позиції щодо Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути