Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2012 06:30

У Німеччині є сили, дуже зацікавлені в Україні

— Виїхати до Німеччини — не найгірший варіант для Юлії Володимирівни, — каже німецький політолог Олександр Рар, 52 роки. — У Тимошенко особливого вибору нема, бо важко передбачити, що буде в Україні до 2015-го.

Як виглядатиме Україна перед Євро-2012? Більшість візиток в європейських ЗМІ будуть такі: "Україна — прекрасна, тут дуже хороші люди, але є один відомий політичний в'язень". Тому Янукович готовий відправити Тимошенко до Німеччини. Він може сказати: "Хоч у неї судимість, а в суди я не втручаюсь, мені по-людськи її шкода. Не можна хвору жінку тримати за ґратами". Це був би хороший жест для президента. І Фірташ, який багато чого не поділив із Тимошенко, має також переступити через себе. Від цього ж залежить імідж 46-мільйонної країни.

Тимошенко в Німеччині не може сильно шкодити Януковичу. Проводити якусь революційну діяльність їй не дозволять. Зараз у Німеччини і на Заході нема такого вже гіпертрофованого інтересу до України й Тимошенко. Ну даватиме вона інтерв'ю тиждень, другий. Потім — що їй казати? І так все зрозуміло. Критика на адресу Януковича і без того йде повним ходом.

У політичних колах Німеччини є сили, які дуже зацікавлені в гарних відносинах з Україною.  Не скажу, що вони охоплюють всю політичну еліту, але вони досить потужні. Тому німці не ставлять хрест на Україні, як деякі європейські країни. Це пояснюється тим, що німцям значення України більш зрозуміле, ніж португальцям чи французам.

Пропозиція лікувати Тимошенко — це підказка для президента Януковича, як йому вийти з глухого куту, куди він завів відносини України та ЄС. При цьому він може не здавати свої позиції: судимість із Тимошенко зніматися не буде, другий процес над нею може початися заочно. Але поза тюрмою Тимошенко вже не буде мозолити очі європейським політикам та міжнародним організаціям з прав людини. Та якщо Тимошенко не випустять, німці навряд чи сильно образяться — переговори ж ідуть неофіційно. Це Києву треба думати, що далі робити з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині є сили, дуже зацікавлені в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути