Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 00:50

У Москві протестували 50 тисяч людей

50 тис. людей вийшли протестувати на проспект Сахарова у Москві 10 серпня. Такі дані оприлюднила неурядова організація "Білий лічильник". Це наймасовіший мітинг у Росії за останні вісім років. Тривав три години.

Учасники скандували "Росія буде вільною" та "Росія без Путіна". Акція погоджена з місцевою владою. Проте затримали 352 людини. Здебільшого під час спроби пройти до Адміністрації президента.

Четверту суботу поспіль у Москві виходять люди через заборону 30 опозиційним кандидатам брати участь у виборах до міської думи. Голосування заплановане на 8 вересня. Також вимагають звільнити 14 затриманих у справі про масові заворушення на акції 27 липня.

Юристку Фонду боротьби з корупцією та незареєстровану кандидатку Любов Соболь за півгодини до акції затримала поліція.

У Санкт-Петербурзі біля Гостиного двору зібралися двісті чоловік. Акція не була санкційована владою. Учасники організували її у форматі одиночних пікетів, які не треба узгоджувати. Люди по черзі стояли з плакатами. Проте поліція затримала 79 чоловік. У відділі поліції побили учасницю руху "Весна" Світлану Уткіну. Їй викликали швидку.

Пікети відбулися й в Єкатеринбурзі, Уфі, Кемерові, Красноярську, Омську, Казані, Нижньому Новгороді, Саратові.

Президент Росії Володимир Путін у цей день узяв участь у байк-шоу "Тінь Вавілона" в окупованому Криму. Проїхався на мотоциклі "Урал". Байкери подарували йому в'язану шапку.

"Це репетиція, — написав у "Фейсбуку" російський активіст Денис Білунов, 50 років. — Зараз літо — величезна кількість потенційних учасників не в Москві. Якщо серйозних поступок влади не буде, кількість протестуючих зростатиме. Все це — результат протиправних дій, політичних репресій і поліцейського свавілля. Швидше за все, наступною вимогою буде перенесення виборів на пізніший термін і перегляд драконівських норм реєстрації кандидатів. Мер Москви Сергій Собянін повинен піти у відставку".

— У Києва з'явилася можливість перенести інформаційну війну на територію Кремля. Перейти в контратаку, — каже журналіст 39-річний Іван Яковина виданню "Новое время". — У Зеленського є команда професійних сценаристів, щоби придумати стратегію висміювання російського президента. Треба знищувати його вплив і авторитет серед росіян.

Зараз ви читаєте новину «У Москві протестували 50 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути