вівторок, 03 вересня 2013 00:45

"У майбутньому матимемо армію безробітних"

Найпопулярнішими за кількістю поданих заяв цьогоріч стали професії філолога, правника й фінансиста. Найменше абітурієнти хочуть учитися на фотохудожників, координаторів руху поїздів та лісозаготівельників. Такі дані Міністерства освіти.

— Досі популярні правничі й економічні спеціальності, — говорить голова Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, 51 рік. — Тому в майбутньому матимемо армію безробітних або людей, які працюють не за фахом.

Цього року зросли конкурси на напрями, пов'язані з агробізнесом. Люди йдуть у сфери, де останніми роками вища комерціалізація. Також популярні філологічні й педагогічні спеціальності. Цих фахівців ринок справді потребує, але через маленькі зарплати вони потім шукають себе поза цими професіями. У сфері педагогіки величезна плинність кадрів.

Нарікають, що мало хто хоче вчитися на програмістів. Але це якщо порівнювати з величезною кількістю людей, які бажають бути правниками чи економістами. Насправді вузи готують чимало програмістів. Їх залюбки беруть на роботу, особливо в міжнародні фірми.

Із нових тенденцій — більше абітурієнтів скористалися електронною системою подачі документів. Якщо торік таких заяв було 11 відсотків, цьогоріч —  28. Проте дві третини поданих заяв у паперовій формі — все ще забагато. Причина живучості старого способу подачі документів у тому, що електронна система вступу в України не закріплена законодавчо. Тому в разі її збою вступник не зможе оскаржити результати в суді.

Серед українських вступників дедалі популярніші стають польські, німецькі та британські вузи. Бо там не беруть і не вимагають хабарів. Цікаво, що за кордоном у наших студентів більший попит на інші спеціальності, ніж в Україні, — ландшафтний дизайн чи IT-технології.

Зараз ви читаєте новину «"У майбутньому матимемо армію безробітних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути