Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 07:55

Турецький винищувач збив російський бомбардувальник

Автор: МАЛЮНОК: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Військово-повітряні сили Туреччини збили російський військовий бомбардувальник Су-24. 24 листопада близько 9.20 за місцевим часом той порушив повітряний простір Туреччини неподалік кордону з Сирією. Протягом 5 хв. російські пілоти не реагували на зауваження. Після 10 попереджень два винищувачі збили бомбардувальник. Упав він на території Сирії. Пілоти катапультувалися. Один із них потрапив до сирійських повстанців. Ті кажуть, що льотчик загинув ще до приземлення. Доля другого досі невідома.

Москва не визнає порушення бомбардувальником турецького повітряного простору.

— Сьогоднішня втрата пов'язана з ударом, що завдали нам у спину посібники терористів, — говорить президент РФ 62-річний Володимир Путін на зустрічі з королем Йорданії Абдаллою II у вівторок. — Наш літак збили над територією Сирії ракетою "повітря–повітря" з турецького літака F-16. Ця трагічна подія матиме серйозні наслідки для російсько-турецьких відносин.

— Контакти з Туреччиною по військовій лінії будуть припинені, — каже пізніше начальник російського генштабу Сергій Рудськой.

Турецькі військові оприлюднили карту з радіолокатора. Російський бомбардувальник кілька разів порушив повітряний простір країни, за знімками.

— Літати над чужою територією і не реагувати на багаторазові попередження — це прояв неадекватної поведінки, — вважає експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 42 роки. — Далі Москва реагуватиме економічно. Вже припинили туристичний потік своїх громадян у Туреччину, закривають російські ринки для турецьких товарів тощо. Військової відповіді не буде. Тим більше Туреччина — член НАТО.

Київ може скористатися з цієї ситуації. Бойові дії в Сирії відволікають увагу Росії від України. Кремль знову взявся за створення образу ворога. Цього разу його ліплять із Туреччини. Так відволікають увагу свого населення від провалу на Донбасі. Роблять усе, щоб якнайдовше законсервувати теперішній режим у Росії.

НАТО підтримало Туреччину

Північно-Атлантичний альянс провів позачергове засідання у Брюсселі ввечері 24 листопада. Запит подала Туреччина — через ситуацію зі збитим російським бомбардувальником Су-24. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив:

— Ми висловлюємо солідарність із Туреччиною й підтримуємо її територіальну цілісність. Закликаю до спокою й деескалації. Дипломатія і деескалація важливі для вирішення цієї ситуації. Я вже висловлював побоювання щодо наслідків діяльності російських військових поряд із кордонами НАТО. Ми продовжимо пильнувати за ситуацією на південно-східних кордонах Альянсу. Більшість атак Росії в Сирії досі відбувалися в районах, де "Ісламська держава" не присутня.

Зараз ви читаєте новину «Турецький винищувач збив російський бомбардувальник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути