пʼятниця, 24 червня 2011 05:30

Третина українців опинилися на межі виживання

Близько половини українців уважають себе представниками нижчого класу суспільства. Три роки тому так себе оцінювали 31% опитаних соціологами Центру Разумкова.

Частка тих, хто вважав себе середнім класом, за цей час скоротилася з 51% до 44%. Нині вже менше відсотка тих, хто зараховує себе до вищого класу. 2008-го так про себе міг сказати кожен 50-й.

— Частка тих, хто не зараховували себе до нижчого класу, зростала до 2009-го, — коментує науковий директор Центру соціальних експертиз Інституту соціології Юрій Саєнко, 73 роки. — Фінансова криза і недолугі економічні реформи різко знизили цей показник. Третина українців опинилися на межі виживання.

Візьмімо, до прикладу, бізнесмена, котрий уважав себе твердим "середняком". Із ним із десяток років працювали кількадесят людей. Податкова реформа збільшує для фірми розмір податків у 2,5 раза — і бізнес гине, всі працівники бідніють. Влада задіяла макроекономічний інструмент, який ліквідував добробут людей. У нормальному суспільстві цього не сталося б. Бо там є прямий зв'язок між макроекономікою і добробутом. У нас ці речі існують паралельно. Коли говорять про зростання макроекономічних показників, це не має жодного стосунку до добробуту.

Зараз ви читаєте новину «Третина українців опинилися на межі виживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути