середа, 08 серпня 2007 18:26

"Треба ввести заборону депутатам обиратися більше двох строків поспіль"

  Віктор Пилипишин: ”Кращого кандидата на посаду спікера, ніж Литвин, ми не бачимо”
Віктор Пилипишин: ”Кращого кандидата на посаду спікера, ніж Литвин, ми не бачимо”

"Від безладу — до справедливого порядку" — таке гасло обрав екс-спікер Верховної Ради Володимир Литвин для своєї політичної сили  на дострокових парламентських виборах. Після закінчення об"єднавчого з"їзду Блоку розмовляємо з Віктором Пилипишиним, 46 років, який іде на вибори під п"ятим номером.


Чим Блок Литвина відрізняється від інших? Навіщо, після невдачі на виборах 2006 року, знову пробуєте повернутися до парламенту?

— На сьогоднішній день депутатський склад нагадує закрите акціонерне товариство, куди входять представники кількох політичних сил. 450 депутатів бігають із партії в партію, міняючи тільки вивіски. Тому в це закрите товариство нікого не пускають. Ми повертаємося, щоб скаламутити це болото, ввести "свіжу кров" у його напівмертвий організм і змусити Верховну Раду нарешті запрацювати на благо України.

За допомогою яких механізмів ви збираєтесь оновити склад Верховної Ради?

— Наш блок виступає за відновлення мажоритарної системи виборів. Адже саме пропорційна система призвела до сьогоднішньої ситуації. Пересварилися між собою три-чотири політики, а в заручниках у них виявилася ціла країна. Якби сьогодні вибори відбулися за мажоритарною системою, склад парламенту оновився б відсотків на 50.

Які ще ініціативи?

— Також ми ініціюємо оновлення депутатського корпусу. Це стане можливим, якщо ввести заборону депутатам обиратися більше двох строків поспіль. Адже більшість із них сприймають депутатство як професію, віддалилися від народу й не переймаються його проблемами. Така заборона дозволила б не тільки позбутися тих, хто вважає себе вічною кастою обраних, але й значно оновити депутатський корпус за рахунок нових професійних кадрів.

Чим Блок Литвина відрізняється від своїх конкурентів?

— Сьогодні парламентські партії не зацікавлені у тому, щоб українці жили багато. Адже люди з низьким рівнем життя краще сприймають депутатську риторику і підтримують ту партію, яка обіцяє більшу зарплату чи пенсію. Якщо люди матимуть хороші зарплати, пенсії, соціальні гарантії — популістські партії втратять свій електорат.

Ми ж виступаємо за те, щоб українці жили багато. Саме тому закликаємо співвітчизників обирати розумом, голосувати за тих, хто справді може змінити ситуацію в країні.

Чи є амбіції у вашого лідера повернутися у крісло спікера в разі проходження Блоку Литвина до Верховної Ради?

— На тлі постійних сварок між "помаранчевими" і "регіоналами" наш лідер завжди мав вигляд гаранта стабільності та спокою в державі. Тільки йому під силу припинити постійні чвари між Януковичем, Ющенком та Тимошенко. Зараз уже всі забули, в якій напрузі була держава в 2004 році. Тоді саме завдяки зусиллям Литвина ситуацію не довели до громадянської війни. Тому, якщо ми хочемо стабільної та сильної країни, кращого кандидата на посаду спікера, ніж Литвин, ми не бачимо.

Зараз ви читаєте новину «"Треба ввести заборону депутатам обиратися більше двох строків поспіль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути