пʼятниця, 17 серпня 2018 06:10

Треба припинити ділити Азовське море з росіянами

Автор: WWW.NV.UA
  Із квітня російські прикордонники затримала в Азовському морі понад 150 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська й Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що Україна веде переговори про введення санкцій проти чорноморських портів РФ
Із квітня російські прикордонники затримала в Азовському морі понад 150 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська й Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що Україна веде переговори про введення санкцій проти чорноморських портів РФ

Понад 150 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська і Маріуполя, за три останні місяці затримала РФ.

Кремль в окупованому Криму збільшує свою військову присутність і зухвало діє в Чорноморському й Азовському регіонах. Імовірно, готує атаку на Маріуполь, казав у липні президент України 52-річний Петро Порошенко.

— Вважаємо перепони з боку Росії міжнародному судноплавству в Азовському морі черговою спробою Кремля розхитати Україну, — заявили у Держдепартаменті США 15 серпня.

— РФ збільшує військову присутність в Азовському морі. Це колосальні фінансові витрати. Так просто гроші не витрачатимуть. Як не завтра, то через рік, але цією силою росіяни обов'язково скористаються. Поки ми мовчки терпітимемо нападки, Кремль лише нахабнітиме, — говорить експерт із національної безпеки й оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашія, 26 років.

— Зараз РФ діє у юридичній площині й робить те, що їй дозволено за договором 2003-го (про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який зафіксував їх статус як внутрішніх вод України і Росії. — ГПУ). Далі почне порушувати законодавство. Не звертає уваги на міжнародну конвенцію 1982 року про морське право, де 12 морських миль від берега — акваторія держави. Росія підходить до берегів України значно ближче.

Треба припинити ділити Азовське море з росіянами. Ми в судовому порядку маємо довести, чому хочемо повернутися до міжнародної конвенції ­1982-го про морське право й анулювати договір 2003 року.

Друге, що маємо зробити — збільшити кількість суден для посилення берегової охорони та супровід торгових кораблів. Маю на увазі не лише військові судна. Їх у нас є небагато, на жаль. Досить буде і звичайних риболовецьких траулерів і шхун із кулеметами та солдатами. Але їх треба десятки, навіть сотні.

Зараз ви читаєте новину «Треба припинити ділити Азовське море з росіянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути