вівторок, 25 вересня 2012 00:30

Треба готуватися до газової війни

 

2013 року Україна планує скоротити закупівлю російського газу до 24,5 млрд куб. м. Це один із найменших показників за часів незалежності, каже член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, 31 рік:

— Скорочення використання палива необхідно через його захмарну вартість — 420 доларів за тисячу кубометрів. Перед підприємствами теплокомуненерго жорстко ставлять завдання зменшити споживання газу від 12 до 11 мільярдів "кубів". Іще півмільярда зекономлять завдяки металургії. Намагатимуться більше використовувати вугілля, запроваджувати енергоощадні технології.

Теоретично росіяни можуть подати на Україну до суду, бо ми не вибираємо передбачені контрактом обсяги палива. Проте постачальник вичікує. Сподіваються після парламентських виборів в Україні вирішити питання газового консорціуму — отримати контроль над нашою газотранспортною системою.

Загалом "Газпром" у складній ситуації. У нього зручні контракти із високими цінами, але основні покупці, ЄС та Україна, що не рік скорочують споживання. Через це приблизно 10 мільярдів кубометрів нікуди діти. Паливо — не кран із водою, його не можна прикрутити. Це технологічно важко і збитково. Тому росіяни будуть змушені скинути ціну для країн Європи. Україна отримає  знижки в останню чергу. Вони нам продають 20 відсотків свого газу. Ми — крупні клієнти і мали б отримати серйозні бонуси. Якби "Газпром" дав нам 30 відсотків знижки, ми піднапружувалися б і забрали весь законтрактований газ. Та стосовно України бізнес-модель росіян передбачає ще й політичну складову. Час від часу вона змінюється — зовнішня політика, українські підприємства чи перерозподіл посад у нашому уряді. Тому треба бути готовими до газової війни.

Можливо, нас урятують глобальні політичні ігри між Євросоюзом і Москвою. Нещодавно ЄС звинуватив "Газпром" у порушенні правил конкуренції. За добу після цього вартість компанії упала на 2,1 мільярда доларів (тепер вона становить $128 млрд. — "ГПУ"). Москва захищається: заявляє про наміри наростити поставки газу до країн Азії. Вони вже давно борються за китайський і японський ринки. Але Піднебесна наполягає, щоб їй продавали газ по 160-180 доларів за тисячу кубометрів. Це дуже дешево, адже Європа купує по 450 доларів.

Усі розуміють, що подібні заяви "Газпрому" — шантаж, причому застарілий. Україна для конфліктуючих сторін має другорядне значення. І це скоріше плюс, ніж мінус, бо посилена увага Кремля нічого доброго нам не обіцяє. Хай краще сперечаються довкола продажу "Газпрому", ніж газотранспортної системи України.

Зараз ви читаєте новину «Треба готуватися до газової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути