понеділок, 06 липня 2009 18:35

"Треба було заборонити зберігання лише дитячої порнографії"

  Євген Захаров: ”Цей закон був прийнятий здуру! Наші депутати часто не думають, що роблять”
Євген Захаров: ”Цей закон був прийнятий здуру! Наші депутати часто не думають, що роблять”

Президент України Віктор Ющенко підписав ухвалений Верховною Радою закон, який передбачає кримінальне покарання не тільки за виготовлення, перевезення, інше переміщення чи збут творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, а й за їх зберігання. Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, 56 років, переконаний, що це нововведення збільшить поле для зловживань із боку міліції та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Як оцінюєте це доповнення до Кримінального кодексу?

— Це дурниця, бо не може держава так втручатися у приватне життя людей. Треба було заборонити зберігання лише дитячої порнографії — у зв"язку з тим, що Україна планує приєднатися до протоколу Конвенції ООН "Про права дитини". Він передбачає кримінальну відповідальність за зберігання дитячої порнографії.

До чого може привести таке нововведення?

— Побільшає можливостей для службових зловживань — якщо взяти до уваги, як працює Національна комісія з питань моралі. Вона приймає до 60 тисяч рішень за рік. Штампують бозна-що під одну копірку. Мені доводилося читати, скажімо, висновок комісії, що "дівчина з оголеними грудьми" — це порнографія.

Отже, будуть необґрунтовані втручання у свободу слова. Тим більше що в законі немає чіткого визначення порнографії та її відмінності від продукції еротичного характеру.

То тепер якщо в людини вдома знайдуть журнал "Плейбой" чи якісь "картинки", то можуть посадити?

— Розумна людина в суді відіб"ється, бо обвинувачення має довести мету збуту такої продукції. Але нашій жебрацькій міліції це дасть широке поле для "маневру". Адже 301-у статтю Кримінального кодексу, до якої внесено зміну, міліціонери й раніше використовували для заробітку. Я знаю багато таких випадків.

Міліціонери спочатку силою вибивають зізнання, а потім вимагають "відкупу"

Правоохоронці читають оголошення про студії відеозапису, підсилають туди свою людину, щоби переписати касету з "полуничкою". А потім надягають наручники на власника студії й тягнуть до райвідділку — за розповсюдження порнографії. Там "збивають бабки" — як мінімум 2 тисячі доларів — і відпускають.

А тепер буде ще простіше. Можна "наїхати" на будь-кого за кілька відвертих "картинок" і шантажувати. Якби в нас була правова держава і повага до права, то нічого страшного не сталося б. Адже потрібно доводити мету розповсюдження чи збуту такої продукції. Знайти, приміром, 100 копій. Тоді це буде доказом того, що людина збиралася продавати такі речі, хоча вона й заперечуватиме. Але в нас робиться так: спочатку силою вибивають зізнання, а потім вимагають "відкупу".

А чи каратимуть власників і розробників порносайтів?

— Теоретично це можливо. Але й досі можна було це робити. Між тим в Інтернеті у вільному доступі цих сайтів — тисячі. До них чомусь не дотягуються. Як буде тепер, побачимо.

Проект закону депутата Геннадія Москаля містив суттєві доповнення: збільшення штрафів, посилення покарання, заборону видовищних заходів, що суперечать суспільній моралі. Чому замість усього цього закон доповнили лиш одним словом — "зберігання"?

— Та цей закон був прийнятий здуру! Наші депутати часто не думають, що роблять. Ухвалювали під регіт. Хотіли показати себе захисниками суспільної моралі. А по суті, нічого нового не додали, тільки збільшили поле для зловживань.


   

Зараз ви читаєте новину «"Треба було заборонити зберігання лише дитячої порнографії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути