пʼятниця, 05 липня 2013 07:32

Тимошенко закинула м'яча на поле "регіоналів"

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала створити національний круглий стіл, який об'єднає владу та опозицію. Мета — виконання Україною необхідних умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

— Посил Тимошенко до влади й суспільства щодо проведення національного круглого столу з євроінтеграції — це технологічний крок, — вважає політолог 35-річний Михайло Басараб. — Ініціатива свідчить про добре професійне чуття колишньої глави уряду.

Пропонуючи залучити до суспільного діалогу своїх затятих опонентів, навіть комуністів і "регіоналів", екс-прем'єр ніби показала, що вона вище від рутинного політичного процесу. І цим зробила заявку на статус морального авторитета і суспільного арбітра. З іншого боку, вона ще й зіграла на випередження. У ситуації, коли влада має непрості відносини з державами Євросоюзу, коли технологи Банкової сушать голови над тим, як сподобатися Європі, але залишитися собою, Тимошенко запропонувала шлях, яким слід іти до підписання Угоди про асоціацію.

Януковичу невигідно рухатися у політичному фарватері своєї опонентки.

Але всі усвідомлюють, що Тимошенко закинула м'яча на поле "регіоналів". І це відбувається під пильним наглядом Заходу. Тому якась реакція має бути. Бо інакше згодом українських високопосадовців запитають, чому вони проігнорували таку конструктивну пропозицію. І що вони скажуть?

Гадаю, що реакція влади буде деструктивна — лише для того, щоб "замазати" процес. Умовно кажучи, президент формально погодиться і призначить своїм переговірником на круглому столі "поважного представника партії" Михайла Чечетова чи когось з інших одіозних фігур. У такий спосіб Янукович покаже своє ставлення до цієї ідеї. Ні він, ні Азаров за круглий стіл не сядуть. У крайньому разі, від уряду пришлють когось із віце-прем'єрів. Тобто імітуватимуть зацікавленість у цьому заході, доводячи його до абсурду. А справжніх моральних авторитетів нації чи непримиренних критиків влади до дискусії не допустять.

А може бути простіше. Хтось із можновладців обмежиться усною заявою на ініціативу Юлії Тимошенко та висловить зустрічні заклики, які невигідні опозиції й суттєво звузять участь впливових громадських діячів у загальнонаціональному круглому столі.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко закинула м'яча на поле "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути