пʼятниця, 21 вересня 2012 00:00

Тимошенко винна Росії 405 мільйонів доларів

Господарський суд Києва зобов'язав український уряд сплатити Росії $405 млн. Таке рішення у середу оголосив суддя Анатолій Івченко. Суд частково задовольнив позов міноборони Росії до Кабміну щодо боргів приватної корпорації "Єдині енергетичні системи України" 16-річної давнини. Тоді її очолювала Юлія Тимошенко. Водночас суд відмовив російській стороні у сплаті $16 млн неустойки.

ЄЕСУ у 1990-х постачала російський газ на українські підприємства. В обмін за паливо мала забезпечувати тамтешнє міністерство оборони будматеріалами й меблями. Воно стверджує, що недоотримало товарів на $405 млн.

Торік міноборони Росії надіслало українській стороні листа з нагадуванням про заборгованість. Прем'єр Микола Азаров повідомив, що уряд не розраховуватиметься за борги приватної компанії. 27 серпня цього року російська сторона подала позов до суду.

Представник Кабміну просив відхилити претензії Росії. По-перше, відсутні докази, які підтверджували б існування боргу України. По-друге, минув термін давності цієї справи.

В Україні немає незалежних судів, вважає захисник Тимошенко у справі ЄЕСУ, нардеп-"бютівець" 45-річний Сергій Власенко:

— У нас судді бояться виносити законні рішення проти якихось сільрад. А тут раптово знайшовся суддя, який заліз до державного бюджету й забрав 400 мільйонів доларів без будь-яких підстав. Я в це не вірю. Міждержавні взаємини, в тому числі і з питань міждержавних гарантій, не є предметом розгляду Господарським судом. Це так само, якби раптом цей суддя почав розглядати кримінальну справу. Це не його компетенція. При цьому ніколи ніяких державних гарантій по зобов'язанню ЄЕСУ не видавалося. Це означає єдине: Янукович готовий сплатити 400 мільйонів доларів платників податків, щоб пред'явити нові обвинувачення Тимошенко і посадити її ще на 12 років.

— Нинішній вирок використовуватиметься як вагомий юридичний аргумент у звинуваченні Юлії Тимошенко у кримінальній справі ЄЕСУ, — каже політолог 53-річний Володимир Фесенко. — Завдяки йому доводитимуть, що екс-прем'єр нанесла великі збитки державі. Це був свідомий програш української сторони в суді. Хоча не виключено, що через певний час вирок буде оскаржено. У держави є юридичні можливості відсудити ці кошти. Сумніваюся, що росіяни отримають їх від України. Адже прямих державних гарантій під оборудки ЄЕСУ не було.

— В суді були представлені матеріали, пов'язані з існуючим боргом. Тому ймовірність виграти апеляцію невелика, — говорить нардеп-"регіонал" Вадим Колесніченко, 54 роки. — Але підтверджень, що українська держава відповідає за цю приватну структуру, немає. Тож борг Росії має сплачувати ЄЕСУ. У неї є правонаступники. Нехай вони розраховуються.

— Наслідком цього рішення, як і від усіх судових процесів проти Тимошенко, буде погіршення політичної та економічної ситуації в країні, — вважає 57-річний Олександр Бондар, народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони". — Все робиться на шкоду державі, аби тільки задовольнити амбіції окремих людей у владі.

"Термін давності триває до 2019 року"

Термін давності у справі "Єдиних енергетичних систем України" не минув, каже начальник Головного слідчого управління Служби безпеки Іван Дерев'янко:

— У січні 2009 року Тимошенко скоїла злочин (суд установив перевищення службових повноважень під час підписання газових угод із Росією. — "ГПУ"). За законом, із того моменту термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривають і починають відлічувати знову. Він триває до 2019-го.

У цьому випадку не можна застосовувати процедуру поновлення строків давності, запевняє голова Київського юридичного товариства 46-річний Олег Березюк:

— У міжнародній практиці діє закон місця укладення угоди. У якій країні були підписані документи із ЄЕСУ — Росії чи Україні? Точних даних немає. Можливо, там могло бути прописано про "застосування права Швейцарії". Тоді треба дивитись, який термін позовної давності в цій державі.

 

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко винна Росії 405 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути