Ексклюзиви
понеділок, 07 вересня 2009 18:27

Тимошенко хоче бути однією командою із сільськими головами

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала збільшити ресурс місцевих бюджетів у 2010 році
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала збільшити ресурс місцевих бюджетів у 2010 році

Цієї весни прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко зустрілася із всіма сільськими і селищними головами країни. До цього такої зустрічі не проводив жоден уряд.

Тоді прем"єр уважно вислухала голів рад і пообіцяла зробити подібні зустрічі регулярними. А для того, щоб розмова з керівниками сільських громад була наочною і постійною, голова уряду запропонувала зустрітися знову на початку осені, а також створити Асоціацію сільських і селищних рад України.

Своєї обіцянки прем"єр не забула. За її ініціативою 5 вересня відбувся засновницький з"їзд Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. На з"їзді був одноголосно вибраний керівник організації. Ним став неформальний донині лідер сільських голів голова Ліпінської сільради на Волині Богдан Гусак.

Юлія Тимошенко розповіла, що в деяких областях представники держадміністрацій спеціально викупляли залізничні квитки, щоб делегати не дісталися до столиці. Довелося підключати Міністерство транспорту: завдяки його допомозі приїхала половина делегатів.

Вони утвердили статут і символіку нової структури. Було вирішено відмовитися від вступних членських внесків, а приймати лише річні — приблизно 10 коп. з одного члена громади. Їх почнуть платити з 1 січня наступного року.

Утім, основне фінансування візьме на себе держава.

— Відповідний законопроект ухвалений урядом за ініціативою прем"єр-міністра України Юлії Тимошенко і направлений у Верховну Раду, — поінформував колег Богдан Гусак.

У свою чергу делегати звернулися до президента України з проханням відкликати вето на закон про зміни до Бюджетного кодексу і дати закону зелене світло. "Нам потрібен бюджет, сформований з урахуванням змін до Бюджетного кодексу, поки що заблокованого вами", — ідеться в документі.

Після створення Асоціації з участниками з"їзду зустрілася прем"єр-міністр України.

— Влада завжди рахувала, скільки у нас сільських і селищних голів. Усі знали, що їх понад 11 тисяч. Але із сьогоднішнього дня вас не лише рахуватимуть, але і будуть рахуватися з вами. Але для того, щоб з вами почали рахуватися, окрім створення Асоціації, ми ще зобов"язані укріпити нашу потужність, зробити так, щоб ви були об"єднані, знали, як впливати на владу, мали в руках усі інструменти. Могли по-справжньому відстоювати інтереси тих, хто стоїть за вами — а це понад 34 відсотки людей у країні.

Також Тимошенко запропонувала збільшити ресурс місцевих бюджетів у 2010 році. І це незважаючи на кризу.

— 12,2 мільярда гривень — це те, що буде додатково видане селам, селищам, містам. Хочу порівняти її з цифрою — півтора мільярди, те, що бюджет завжди давав вам із панського плеча на соціально-економічні витрати. І вся країна раділа і дякувала. Сьогодні ми даємо 12,2 мільярда!

Селам, селищам і містам буде додатково видано 12,2 мільярда гривень

Прем"єр-міністр пообіцяла подальшу газифікацію населених пунктів. "Нафтогаз України" почав роботу по добудові місцевих газопроводів, які дозволять газифікувати селища. Таких газопроводів налічується 449 загальною протяжністю 3287 км. Ці ресурси дадуть змогу забезпечити газом 1 млн 650 тис. осіб.

— Ми почали з 1 вересня добудовувати всі газопроводи, — сказала прем"єр і додала, що добудова повинна бути завершена за півроку.

Тимошенко попросила сільських голів бути однією командою.

— Хочу звернутися до вас, щоб уже на початку цього шляху ми були однією командою. Не ведіться ні на яку критику, яка звучатиме, ні на яку дискредитацію, ні на які приниження наших проектів. Уявіть собі, в якої кількості людей ви сьогодні забираєте хороші годівниці й яку кількість грошей ви забираєте з їх офшорних рахунків. Ви ближче за всіх до громади, до людей, ви зможете чесно використовувати ці гроші.

Юлія Тимошенко визначила п"ять ключових пріоритетів для розвитку громад — бюджет, земля, обслуговуючі кооперативи, забезпечення будівництва газопроводів, будівництво і оснащення амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів.

— Якщо ми піднімемо село, піднімемо наші міста і селища, поставимо їх твердо на ноги, вважайте, що ми в державі половину справи зробили. А далі нарощуватимемо інтелектуальний потенціал усієї нашої системи виробництва. Ми посилюватимемо потужності та зв"язки зі світом. І я вірю в те, що Україну ми з вами відбудуємо, і ніхто нам у цьому не перешкодить, — сказала прем"єр-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко хоче бути однією командою із сільськими головами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути