пʼятниця, 03 вересня 2010 03:56

"Теперішню Росію ви побачите в Україні вже незабаром"

"Теперішню Росію ви побачите в Україні вже незабаром"

Понад дві сотні учасників акції "Стратегія-31" затримали в Москві й Санкт-Петербурзі у вівторок. Люди вийшли на несанкціонований мітинг на підтримку 31-ї статті російської конституції, що гарантує свободу мирних зібрань.

— На Тріумфальній площі в Москві було не більш як 300 мирних осіб — і тисяча бійців ОМОНу та міліції, — розповідає про акцію російський політик 50-річний Борис Нємцов. "ГПУ" зателефонувала йому, коли він перебував у Тверському відділку міліції. — Мене затримали, коли роздавав доповідь "Путін. Підсумки". Роздав, може, із сотню книжок, а видрукували мільйон примірників. Тримають уже третю годину, протоколу не складають. Ось почали писати застереження: мовляв, не припустимо роздавати книжки на вулиці, бо це створює ажіотаж і заважає рухові громадян.

Голову комісії Європарламенту з прав людини Хейді Хаутала, яка була зі мною, міліція не чіпала, хоч Путін напередодні акції пообіцяв дати "дубиною по голові" кожному, хто вийде з нами. Що може відбуватися у країні хорошого, якщо прем"єр боїться масових зібрань?

Тримають уже третю годину, протоколу не складають

"Стратегія-31" загартовує опозицію. Вона діє коаліційно, а це принципово важливо для повернення країни до демократії. Інакше владу не змусити дотримуватися Конституції. Але паралельно необхідно думати про підготовку коаліційних узгоджених масових акцій, бо влада розуміє тільки голос масового протесту.

Для нашого стратегічного завдання — відправити Путіна і його уряд у відставку, не допустити його обрання президентом 2012 року й домогтися проведення вільних парламентських і президентських виборів — потрібна 100-тисячна акція лише в Москві, не кажучи про інші міста. На мій погляд, організувати її можна на трьох умовах. Перша: задля неї має об"єднатися опозиція. Друга: акцію треба узгодити зі владою, щоб люди не боялися потрапити під кийки міліції. І третя умова: висунути абсолютно чіткі й зрозумілі вимоги соціально-економічного, екологічного чи політичного характеру.

В Україні влада йде твердим путінським шляхом. Теперішню Росію ви побачите в себе вже незабаром. Гадаю, наша ініціатива захищати свободу мирних зібрань кожного 31-го числа вам іще знадобиться. Щоправда, якщо вийдете під російське посольство, гамселити кийками так, як нас у Москві, точно не будуть.

Зараз ви читаєте новину «"Теперішню Росію ви побачите в Україні вже незабаром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути