Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2012 06:45

Скраплений газ дешевший за російський на 70-80 доларів

 

Будівництво термінала з перевалки скрапленого газу біля міста Южне Одеської області коштуватиме 846 млн євро. Такий висновок надала іспанська компанія "Сокойн". Вкладені кошти окупляться за дев'ять років. Гроші мають дати приватні інвестори, але наша держава матиме принаймні 25% статутного капіталу підприємства, каже голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів. Першу чергу спорудження термінала планують завершити до кінця 2014 року.

— Спочатку створять спільне підприємство з Азербайджаном на рівних паях. Потім СП організує консорціум, визначить інших його учасників. У ньому Україна й матиме 25 відсотків, — пояснює експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, 36 років. — Для цього нам треба вкласти близько 200 мільйонів євро. Це не така величезна сума, якщо врахувати, що ми по мільярду доларів щомісяця платимо за російське паливо.

Найбільше питання — з ким домовлятися про газ. Він може бути й азербайджанський, і туркменський. Скоріше за все, працюватимуть за принципом заміщення. Наприклад, ми купуємо скраплене паливо в Азербайджану. Він постачає його Туреччині, а та відвантажує нам танкер газу на узбережжі Чорного моря. Якщо ми матимемо надлишок палива, також зможемо брати участь у таких схемах. Але поки що надлишку в України нема.

Головне — зберігати дружні відносини з країнами — постачальниками скрапленого газу. Далі працює чиста економіка. Політичний фактор, як у газових взаєминах із Росією, ролі тут майже не грає. З цієї причини робочий термінал стане головним козирем у переговорах із РФ щодо палива.

Скраплений газ сьогодні дешевший за російський на 70-80 доларів за тисячу кубометрів. Це непогана різниця. Крім того, є й сезонне коливання цін — влітку дешевший, узимку дорожчий. Оскільки Україна має газосховища, може закуповувати паливо влітку й вигравати від варіювання вартості.

— Озвучені дати побудови термінала під Одесою орієнтовні, — додає експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, 56 років. — Іще треба знайти гроші. А це — проблемний момент.

Зараз ви читаєте новину «Скраплений газ дешевший за російський на 70-80 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути