вівторок, 16 вересня 2014 00:20

"Свобода" йде на вибори з "Програмою докорінних перетворень"

Автор: Фото надане прес-службою ВО ”Свобода”
  Олег Тягнибок традиційно очолив виборчий список ”Свободи” на парламентських виборах.  29-й з’їзд партії, 14 вересня 2014 року
Олег Тягнибок традиційно очолив виборчий список ”Свободи” на парламентських виборах. 29-й з’їзд партії, 14 вересня 2014 року

О 10.50 перед входом до будівлі товариства "Київпроект" у центрі столиці – кілька сотень людей. За 10 хв. у приміщенні має розпочатися передвиборний з'їзд всеукраїнського об'єднання "Свобода".

У коридорі чоловіки в ділових костюмах скеровують новоприбулих до конференц-зали на другому поверсі. Перед входом вздовж стіни зсунули столи. Четверо дівчат реєструють делегатів з'їзду. Видають мандати для голосування. Кожна в білій футболці з великим чорним тризубом.

Високий кремезний чоловік з виголеними скронями та зібраним сивим чубом вітається з трьома чоловіками в піджаках і заходить у залу – це батько міністра екології та природних ресурсів Андрія Мохника. За ним – голова державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, тримає білий мотошолом. Вдягнув байкерську шкіряну куртку. З-під неї проглядається синя футболка кінофестивалю "Відкрита ніч".

Залу заповнили на 90%. Більшість людей – у вишиванках, близько чверті – жінки.

На обох входах до зали – по двоє охоронців у чорній уніформі. Передивляються мандати для голосування та службові посвідчення журналістів.

Об 11.10 на сцену підіймається голова партії Олег Тягнибок. Кличе до себе керівників обласних організацій. 10 хв. радяться. Голова лічильної комісії доповідає, що присутні 585 членів партії.

– Вибори виборами, а головне зараз для свідомих українців – виграти війну. Мусимо змиритися, що більшість фінансового і кадрового ресурсу, який може згенерувати партія, піде на забезпечення східного фронту, – говорить керівник "Свободи". – Пам'ятаймо, що 24 наші однопартійці-побратими загинули від початку Майдану, з яких п'ятеро – уже на східному фронті. Вшануймо їх хвилиною мовчання, – встає з-за столу, за ним підводиться решта.

Після хвилини мовчання Олег Тягнибок вигукує: "Герої не вмирають!" Зал одностайно відповідає: "Вмирають вороги!"

– Соціологи порахували, – продовжує лідер ВО "Свобода", – а ми з вами знаємо й самі, що наша політична сила більше, ніж інші партії та організації, долучилася до повалення режиму Януковича. Ми продовжуємо боротися. На жаль, і жертв маємо найбільше. Але життя триває. Запрошую для нагородження найвищою відзнакою – золотим значком "Свободи" – наших активістів, – викликає хлопців із запорізької, львівської, він­ницької організацій.

Олег Тягнибок говорить про війну з Росією та пояснює, що партія матиме дві передвиборні програми: повну й обмежену на вимогу ЦВК. За 15 хв. передає слово Леонтієві Мартинюку. Він зачитує головні пункти з розділів програми.

– Найочікуванішим запитом народу є люстрація. В першу чергу – в Міністерствах оборони та внутрішніх справ, а також у судовій системі. Цього хочуть понад 80 відсотків громадян, – чекає, доки вщухнуть оплески. – Бачите, пункт, якого 10 років послідовно домагається "Свобода", став нарешті вимогою спочатку Майдану, а тепер – усього суспільства. Сьогодні на люстрації спекулюють політики, які ще вчора казали, що це – не на часі.

– Так і з ленінопадом, – втручається Олег Тягнибок. – Коли ми при Януковичу завалили київського, охтирського і ще кількох, то навіть союзники від нас жахалися. Тепер у район на сході до виборців приїжджаємо – біля порожнього постаменту лежать шини і майорить синьо-жовтий прапор. У звільнених від терористів населених пунктах жителі валять Леніна.

Мартинюк зачитує решту пунктів програми: скасувати недоторканність депутатів і суддів щодо кримінальних злочинів, запровадити воєнний стан у місцях бойових дій, надати учасникам АТО пільги в навчанні, працевлаштуванні й започаткуванні бізнесу, забезпечити покриття воєнних видатків країни за рахунок оподаткування прибутків олігархів, збільшити фінансування Збройних сил, запровадити систему вишколу громадян, сформувати народний резерв збройних сил за швейцарським зразком, запровадити візовий режим з Росією та безвізовий – з ЄС.

Ще 45 хв. "свободівці" обговорюють програму партії. Доповнюють і сперечаються. Агітацію вирішують проводити під гаслом "Українська перемога: програма докорінних перетворень".

– Хто за те, щоб за основу проголосувати програму Всеукраїнського об'єднання "Свобода?" Хто проти? – о 13.40 Олег Тягнибок розпочинає голосування. Рішення ухвалюють одноголосно.

Виборчий список партії очолив лідер Олег Тягнибок. У першій п'ятірці – заступник голови парламенту Руслан Кошулинський, перший віце-прем'єр-міністр Олександр Сич, нардеп Богдан Бенюк та Олексій Миргородський – командир взводу 22-го мотопіхотного батальйону, учасник антитерористичної операції.

У коридорі на виході із зали граються маленькі Святослав і Богуслава. Їхня мати – делегат із Тернополя. Поруч двоє грузинських партнерів "Свободи" розповідають про акцію "Підтримка друзів". Вони представляють організації, що візьмуть на відпочинок у Грузію 300 українських дітей, батьки яких постраждали на Майдані або залучені до АТО. "Свободівці" забезпечать переліт маленьких українців та оформлення документів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" йде на вибори з "Програмою докорінних перетворень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути