пʼятниця, 25 травня 2012 00:45

"Швидка" не має права ігнорувати виклики від дітей

Останній місяць стало відомо про два випадки, коли диспетчер швидкої допомоги відмовився прийняти виклик у дітей. В місті Горлівка Донецької області. 7-річний Андрій Фідій 13 разів викликав "швидку" після того, як впав на скло і порізав руку. Хірурги пришивали її 4 год. В місті Алушта в Криму 13-річний Максим Пєшков кермом велосипеда пробив собі живіт, стрибаючи через каміння у сквері.

В обох випадках медики повелися непрофесійно, не дотрималися посадової інструкції, коментує 42-річний Анатолій Сидоренко, лікар швидкої медичної допомоги в Запоріжжі та заступник голови вільної профспілки медпрацівників України.

— Усі мої колеги в Запоріжжі шоковані такими повідомленнями. Якщо виклик надійшов, треба посилати бригаду, незалежно від того, хибний він чи ні. Краще приїхати на хибний виклик, ніж не приїжджати зовсім, і через че загине людина. Ці хлопці в сорочках народилися. Я на місці родин потерпілих написав би заяву в прокуратуру. Подібні випадки, зазвичай, добре приховують. А тут раптом стався розголос.

Чи мали право диспетчери "швидкої" відмовити дитині в реєстрації виклику?

— Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я №370, якщо приходить виклик на швидку допомогу, незалежно від кого — дорослого, дитини чи літньої людини — диспетчер має вияснити детально, що сталося. Ніде не написано, у кого можна приймати виклик, а в кого — ні. До дитини навпаки потрібно уважніше віднестися.

У чому причина подібних інцидентів?

— Так трапляється, бо в нас майже всі диспетчери "швидкої" — літні. Це шкодить роботі й нашим пацієнтам. Я звісно поважаю літніх людей, але проти, щоб вони працювали так довго. Деякі з них мають розвинений атеросклероз судин головного мозку. Якщо пропрацювали навіть 40 років, як у випадку в Криму, а не можуть зорієнтуватися, приймаючи виклик, — таких диспетчерів потрібно гнати мітлою. У нашому місті недавно 80-річний диспетчер прийняла виклик від 76-річної жінки, але "швидкій" передала лише через 40 хвилин. Хоча в той час були вільні дві бригади. Ми діагностували у хворої кардіогенний шок — вона померла на місці. Якби приїхали одразу, через 10 хвилин, вижила б.

Як має поводитися дитина, щоб її не звинуватили в брехні?

— Вона має повідомити диспетчеру, що сталося і де знаходиться. Це все, що вимагається. Якщо не знає чіткої адреси, повинна сказати про всі орієнтири, які їй відомо. Не обов'язково гукати чи шукати дорослих для того, щоб приїхала "швидка".

Знаєте випадки, коли діти викликали "швидку", бавлячись?

— Не пам'ятаю такого. Навпаки, у такі жорстокі ігри бавиться п'яна молодь, яким по 18-19, навіть 30 років. Викликають "швидку", пожежну охорону й сидять із секундоміром, дивляться, яка бригада приїде швидше.

Зараз ви читаєте новину «"Швидка" не має права ігнорувати виклики від дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути