пʼятниця, 23 липня 2010 06:28

Субсидії породять ще більшу корупцію

— Якщо влада планувала провести реформу житлово-комунальної сфери, вона мала б насамперед пояснити людям, на що витратить гроші від підвищення тарифів на газ і комунальні послуги, — каже 41-річний Сергій Таран, голова правління центру "Соціовимір". — Але жодних пояснень ми не почули. Очевидно, уряд і не планує реформ.

Підвищення тарифів на газ не було прямою вимогою Міжнародного валютного фонду. Уряду було вигідно так представляти підняття цін. Кожна країна має можливість торгуватися в переговорах із фондом. МВФ лише видає рекомендації щодо необхідних економічних  показників. Наприклад, покращити торговельне сальдо, підняти пенсійний вік, залучити інвестиції, боротися з корупцією чи піднімати тарифи. Рекомендації змушують владу йти на непопулярні кроки. Але тільки вона вирішує, на які саме.

Запровадження субсидій у відповідь на підвищення тарифів породять ще більшу корупцію. Бо ще більше людей захочуть отримати пільги від держави, а в чиновників давно готові рецепти і цінники, як "допомогти". Це не боротьба з хворобою, а з окремим симптомом.

Який міністр буде ліквідовувати свою галузь?

Реформи варто було почати з ліквідації чи реструктуризації жеків. Бо хто любить їх за відсутність гарячої води влітку і за холодні батареї взимку? Гроші від подорожчання комунальних послуг могли би піти на найпростіші речі — ремонт труб, їх теплоізоляцію. Адже в зимовий час половина тепла йде в повітря. Також можна було б перебудувати котельні, збільшити їхню енергоощадність. Тобто першим ділом реформи мали б торкнутися Міністерства житлово-комунального господарства. Але який чиновник, який міністр буде ліквідовувати свою галузь?

Зараз ви читаєте новину «Субсидії породять ще більшу корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути