четвер, 21 червня 2012 00:45

"Студенти не беруть участі в обмінах через незнання іноземних мов"

 

Більшість українських студентів не беруть участі у студентських обмінах з іноземними і вітчизняними вузами. Серед перешкод називають брак коштів для життя в іншій країні та незнання мов.

— В Україні не діє один із головних принципів Болонського процесу — мобільність, — пояснює керівник Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, 50 років. — Процес дуже повільно впроваджують, хоча формально його імплементація уже завершилася.

Обмін передбачає, що українські студенти й викладачі їдуть навчатися і викладати за кордон. А іноземці приїздять учитися і викладати у нас. Утім, із загальної кількості студентів, які навчаються за кордоном, на Україну припадає близько одного відсотка. До порівняння, в США за програмами обміну вчаться 22 відсотки іноземців. Навіть у Росії — три відсотки. За міжнародними рейтингами інтернаціоналізації вищої освіти, Україна пасе задніх.

Наші студенти не беруть участі в обмінах через незнання іноземних мов, передусім англійської. Для навчання в іноземному вузі треба скласти іспит з англійської й отримати міжнародний сертифікат TOEFL. Якщо йдеться про природничі чи точні дисципліни — GRE, складання тестів потребує справді високого рівня знання іноземної мови. І тут ніякі ментально українські намагання дати хабара не спрацьовують.

Рівень викладання у багатьох українських вузах залишає бажати кращого. Жоден наш вищий навчальний заклад і близько не потрапляє у світові рейтинги, а українські дипломи в світі визнають мало де. Через це до нас не їдуть учитися за обміном. Меншає іноземних контрактників.

Іноземні професори не хочуть у нас викладати за обміном, бо їх очікує процедура нострифікації, тобто легалізації західного диплома. Вона триває близько півроку. І будь-який західний професор зі світовим ім'ям має пройти в нас усі бюрократичні процедури. Тож люди, відомі у науковому світі, їдуть сюди хіба з гуманітарних поривань.

Щоб активізувати процеси студентських і викладацьких обмінів, слід налагодити їх спочатку всередині країни. Адже поки що український студенти не можуть повчитися у Дрогобичі, потім поїхати в Харків і повернутися до Києва. А на Заході це звична річ.

Зараз ви читаєте новину «"Студенти не беруть участі в обмінах через незнання іноземних мов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути