пʼятниця, 18 березня 2011 10:08

Степи України стануть пустелями

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Середньорічна температура підвищиться на 5–8°С, а морозний і сніжний періоди скоротяться на 50 днів. Такий прогноз наслідків кліматичних змін в Україні до кінця століття підготувала Національна метеорологічна служба Великої Британії. У холодну пору року буде більше злив, а літо стане посушливе.

Експерти прогнозують, що через підняття температури побільшає захворювань серцево-судинної системи, дихальних шляхів, смертей від теплових ударів. Україні бракуватиме електроенергії влітку, коли різко зростуть витрати на охолоджування приміщень.

— Доповідь британців підтверджує прогнози Міжнародної групи експертів зі зміни клімату та українських науковців, — пояснює 28-річна Христина Рудницька, координатор програм зі зміни клімату Національного екологічного центру. — За останні 100 років середня літня температура в Україні зросла на 1,5 градуса, зимова — на 2,5.

Глобальне потепління спричинить збільшення кількості опадів у Західній Україні. Там почастішають повені. На півдні і сході України будуть посухи. Степи поступово стануть пустелями, а лісостепи — степами. Відбудеться перерозподіл сільськогосподарських угідь — вони змістяться на північ. Чорноморські курорти за температурним режимом складуть конкуренцію середземноморським.

Українцям варто скласти якомога точніші прогнози змін. Опираючись на них, сільське і комунальне господарство, енергетика, медицина мають реформуватися, щоб не допустити продовольчої кризи або техногенних катастроф.

Зараз ви читаєте новину «Степи України стануть пустелями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути