вівторок, 06 серпня 2019 05:45

Штати посилюють санкції через отруєння Скрипалів

— Економічні санкції найбільше впливали на Росію в 2014–2015 роках. Бо вона була не готова до них. Та ще й на тлі падіння цін на нафту. Тоді було боляче. Зараз — не так. Придумали, як обходити обмеження. Запроваджений у березні 2014‑го кримський пакет часто не працює. Півострів вже не є повноцінно сірою зоною, — каже експерт із міжнародної політики Ілія Куса, 25 років.

Держдепартамент США запровадив другий пакет санкцій проти РФ через отруєння Скрипалів. Американський президент Дональд Трамп підписав відповідний наказ. Обмеження набудуть чинності після 17 серпня. Діятимуть щонайменше рік. Передбачають шість варіантів санкцій. Це зниження рівня дипломатичних відносин, заборона банкам США на видачу кредитів, створення перешкод для міжнародних позик, заборона на експорт товарів і технологій, на будь-який імпорт, а також на польоти в США державних авіакомпаній РФ.

Обмеження можуть скасувати, якщо Росія під конт­ролем інспекторів гарантує відмовитися від використання хімічної зброї та погодиться виплатити компенсації постраждалим від отруєння. 4 березня торік колишнього офіцера Головного розвідувального управління РФ Сергія Скрипаля і його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною у британському місті Солсбері. Лондон стверджує, до цього причетна Росія. Москва заперечує.

22 серпня того ж року запровадили перший пакет американських санкцій через отруєння. Стосувалися товарів для сфери національної безпеки Росії. Це комп'ютерне обладнання, сенсори, лазери, телекомунікаційне устаткування, пристрої в галузі видобування нафти й газу, літакобудування.

— Трамп має обрати, який саме тип покарання застосують, — продовжує Ілія Куса. — Найболючішим було б обмеження проти російського зовнішнього боргу. Плюс заборона банкам проводити транзакції з російськими, як було з Іраном та Венесуелою. Але такого бажання в оточенні Трампа поки що немає. Скоріш за все, заходи запровадять проти осіб і підприємств, пов'язаних із російською хімічною програмою виробництва зброї.

Санкційна політика проти Росії має європейський та американський блоки. В економіці шкоди більше завдають Штати. Найбільш ефективна — заборона на передачу Росії технологій у нафтогазовій і військово-промисловій сферах. Але результати будуть за 10–15 років. Тоді передові країни ввійдуть у постіндустріальну епоху технологій, а Росія — ні.

Зараз ви читаєте новину «Штати посилюють санкції через отруєння Скрипалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути