вівторок, 13 листопада 2018 00:50

США ввели санкції проти російського генерала і ФСБшника

Сполучені Штати Америки ввели 8 листопада санкції проти трьох осіб та дев'яти компаній. Не зможуть проводити фінансові операції на їхній території.

Під обмеження потрапили колишній головнокомандувач ракетних військ і артилерії РФ Володимир Зарицький, так званий заступник міністра державної безпеки ЛНР Олександр Басов і офіцер ФСБ Андрій Сушко.

Перший улітку придбав кримські санаторії "Ай-Петрі", "Місхор" і "Дюльбер". Подейкують — для наближеного до російського президента Володимира Путіна олігарха Аркадія Ротенберга.

Басова американці вважають причетним до серйозних порушень прав людини на Луганщині. Андрій Сушко відповідає за викрадення кримськотатарського активіста в 2017-му.

Серед компаній, що потрапили під санкції — фірма "Південний проект". Пов'язана з банком "Росія" та бізнесменом Юрієм Ковальчуком. Його Вашингтон називає "особистим банкіром" Кремля і раніше вже ввів у список санкцій. Цього разу до нього потрапив і готель "Мрія" у Ялті. Його головним інвестором є російський "Сбербанк".

— Санкції мають ще більше покарати Москву за анексію півострова та підтримку проросійських сепаратистів в Україні, — каже представниця американського міністерства фінансів Сігал Манделкер.

— Штати далі вводитимуть санкції, — говорить експерт із міжнародних відносин Сергій Таран, 48 років. — Компанії, які вже є у списку, намагаються його обійти. Створюють дочірні організації, залучають інші банківські рахунки.

Помилкове враження, що ці обмеження мізерні. В армії є автомати та ракети. Останні — набагато потужніші. Але ніхто не сумнівається у необхідності перших. Долар є світовою валютою. Більшість компаній так чи інакше залежні від американських фінансів.

— Конгрес США крок за кроком посилює тиск на Росію, — говорить політолог 41-річний Михайло Басараб. — Передумови для цього створив ще попередній президент Барак Обама. Ініціював законодавчі зміни, які наділили парламент більшими повноваженнями у санкційній політиці.

Удари можуть бути точковими й глобальними. Але це частина одного політичного вектора. До санкцій США долучаються всі компанії і країни, які мають зв'язок з американським капіталом. Саме тому вони такі болючі для РФ і цінні для нас.

Зараз ви читаєте новину «США ввели санкції проти російського генерала і ФСБшника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути