Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2009 16:51

США продовжать підтримувати прозахідний курс України

Міжпартійна комісія при сенаті США рекомендувала президенту Баракові Обамі відмовитися від підтримки вступу Грузії та України до НАТО. Нібито заради поліпшення відносин із Росією.

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, 37 років, переконаний: американський президент не відступить від проголошеного раніше курсу:

— Сполучені Штати залишаються наймогутнішою країною, зокрема й у сфері міжнародної безпеки. Лінія американського керівництва кардинально не змінюється залежно від того, хто приходить у Білий дім. До того ж демократи, до яких належить Барак Обама, завжди демонстрували підтримку демократичних цінностей і західного вектора розвитку України.

Водночас експерт зауважує, що нині США і Євросоюз шукають формулу взаємовідносин із Росією. Але це не означає, що хтось жертвуватиме при цьому суверенним вибором країн Центральної та Східної Європи. США підтримуватимуть приєднання України до ЄС і НАТО в майбутньому.

Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко, 71 рік, вважає, що західний світ має опиратися тиску Російської Федерації стосовно зміни курсу НАТО. Бо інакше Кремль удасться до агресивнішої політики щодо України та інших держав регіону.

— Якнайшвидше одержання членства в НАТО сприятиме стабілізації ситуації та поліпшенню відносин із Росією, — підкреслює він. — Бо російська верхівка зрозуміє, що інтегрувати Україну в нову імперію вже не вдасться. А відтак спрямує зусилля на розбудову своєї держави.

Тим часом президент Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради подання на призначення Олега Шамшура міністром закордонних справ. Кандидатами на цю посаду називали також заступника керівника міністерства Володимира Хандогія та посла України в Росії Костянтина Грищенка.

На думку Валерія Чалого, всі три кандидатури гідні. Але найкращою є Олег Шамшур. Він політично нейтральний, прибічник європейського курсу, водночас виступає за взаємовигідні та прагматичні відносини з Росією.

Зараз ви читаєте новину «США продовжать підтримувати прозахідний курс України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути