Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2012 07:45

Спустошений бюджет латають за рахунок людей

Державний бюджет тріщить після спустошливих набігів на нього можновладців-бізнесменів, унаслідок всеосяжної корупції та неефективного управління. Останнім важким ударом по державних коштах стали минулі вибори, коли показна любов Партії регіонів до народу щедро фінансувалася за народний-таки кошт. Судячи з усього, так само за рахунок громадян "регіонали" збираються тепер латати бюджетні діри. Відповідні новації з'являються одна за одною.

Скажімо, із 2013-го діятимуть підвищені митні ставки на понад 100 найменувань імпорту — таким чином збираються поповнити скарбницю на 500 мільйонів гривень. Зрозуміло, що більшість цих грошей сплачуватимуть споживачі, адже підвищення мита закладуть у ціну кінцевого продукту.

З'явився законопроект про запровадження нових зборів з імпортерів і виробників упаковок, а також товарів, для яких упаковка була використана. Офіційна мета нібито логічна: спрямувати додаткові кошти на боротьбу з побутовими відходами. Однак експерти звертають увагу, що процедури такого цільового використання коштів законопроект не містить. Тобто гроші звично зникатимуть у чорній дірі бюджету. Водночас зрозуміло, що для нас із вами подорожчає практично все, що продається в упаковках.

Цього тижня підняли ставки збору за першу реєстрацію транспортних засобів і податку на земельні ділянки, щодо яких не проведено нормативну грошову оцінку. Суттєво зросли акцизи на тютюн та алкоголь. Ну а трюк із 15-відсотковим податком на продаж валюти — це класика жанру. Остап Бендер мав "400 порівняно чесних способів" відбирання грошей у громадян. Арсенал Партії регіонів та Януковича поки що скромніший, проте порівняна чесність їхніх методів цілком відповідає практиці літературного шахрая.

При цьому можна не сумніватися, що можновладці й далі користуватимуться бюджетними коштами, як власними чи партійними. Не припиниться практика неконкурентних тендерів, коли держава значно переплачує за продані їй товари чи послуги. Продовжиться покращення життя в резиденціях Януковича, на благоустрій яких останнім часом виділили ще 100 мільйонів гривень. Усе це та багато іншого — за рахунок якості життя пересічних громадян, у кишеню яких дедалі глибше залазить влада.

Зараз ви читаєте новину «Спустошений бюджет латають за рахунок людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути