Ексклюзиви
вівторок, 05 липня 2011 00:15

Споживачі кредитів розраховують на майбутні доходи

 

Україна демонструє найвище в Європі співвідношення обсягів споживчих кредитів до рівня валового внутрішнього продукту. Серед лідерів рейтингу також Польща, Іспанія, Ірландія та Греція. Такі дані свого дослідження подає німецький колекторський холдинг "ЕОС Груп", який спеціалізується на поверненні банками заборгованості фізичних осіб.

— Саме надмірна гонитва споживачів за кредитами стала головною причиною світової фінансової кризи, — коментує директор "ЕОС Україна" 31-річний Олексій Тесленко. — Ріст кредитних портфелів вигідний банкам. При цьому на співвідношення такого росту з доходами людей вони рідко звертають увагу. Кредитування з мінімальними ставками не можна назвати свідомою політикою банків. Це, скоріше, реакція на умови жорсткої конкуренції, яка склалася на ринку. Розуміючи, що така діяльність може призвести до масових дефолтів, банки тим не менш продовжують висувати мінімальні вимоги до своїх позичальників, наслідуючи приклад конкурентів. 

Українські споживачі загалом іще не навчилися жити за фінансами. Розраховують лише на майбутні доходи і купують у кредит дедалі більше. А коли настають наслідки, як кризового 2008-го, — люди винуватять банки, колекторів, державу, але тільки не себе.

Дещо зарадити могла би соціальна реклама, коли розказують про відповідальне ставлення до покупок у кредит. Якщо радять створювати органи самоврядування в будинках, то чому б не закликати "Кредитуйся відповідально"?

Зараз ви читаєте новину «Споживачі кредитів розраховують на майбутні доходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути