пʼятниця, 02 грудня 2011 07:15

Список кандидатів від опозиції мають формувати виборці

Опозиція розкручує тему спільного списку на парламентських виборах у мажоритарних округах. Ідея добра, але не нова. Про спільні списки патріотичні сили говорять уже два десятиліття. Знову пафосно об'єднуватимуться, а процес скінчиться як в усі попередні рази — пшиком. Бо усередині кожної політичної сили знайдеться достатня кількість охочих висунутися в так званих прохідних округах. І претендентів буде значно більше, ніж привабливих округів.

Ідея спільного списку буде найбільшою шкодою для об'єднаного руху опозиції. Таке враження, що її підкинули вороги, а проштовхують — провокатори. Якщо без спільних списків опозиціонери могли прийти на фініш просто конкурентами, то утопічна ініціатива остаточно пересварить їх. Імовірно, скандал буде таких масштабів, що ні до, ні після виборів ніхто ні з ким не розмовлятиме. Тоді про ідею спільної боротьби з фальсифікаціями можна буде забути. У парламенті не буде дієвих опозиційних об'єднань. Витвориться поле для сепаратних перемовин влади з усіма окремо. Чим не технологія знищення теперішньої опозиції?

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк уже заявив, що всіх, хто висуватиметься в окрузі не від узгодженого списку, вважатимуть ставлениками влади. Пане Яценюк, це глибока неповага до тих мільйонів українців, що бажають очищення не лише влади, а й передових загонів опозиції. Спочатку ви спільно з владою прибрали в новому законі можливість голосувати проти всіх. Тепер фактично позбавляєте людей вибору в мажоритарних округах. Чому ми повинні голосувати за зваричів, абдуліних чи куликових лише тому, що вони по блату представлятимуть в окрузі спільний список опозиції? Такі вибори фактично нічим не відрізнятимуться від голосування за закритими партійними списками. Виборці знову опиняються в ролі статистів.

Ідея спільного списку могла б зміцнити опозицію, якби його формували за результатами своєрідного праймеріз. Тобто можливих опозиційних кандидатів обирали би виборці, а не сірі кардинали київських штабів.

Михайло БАСАРАБ, "Перша рейтингова система"

Зараз ви читаєте новину «Список кандидатів від опозиції мають формувати виборці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути