Ексклюзиви
вівторок, 04 липня 2006 15:37

Спецпенсії можуть скасувати

65-річній Валентині Іванівні з березня підвищили пенсію на 9 гривень. Тепер щомісяця вона одержує 402 гривні. Каже, підвищення навіть не відчула — усе ж подорожчало.

Ще за прем"єрства Віктора Януковича більшості пенсіонерів установили 332 гривні пенсії — незалежно від стажу роботи. Така собі зрівнялівка. Тепер уряд займається диференціацією пенсійних виплат.

— З 1 березня цього року мінімальна пенсія становить 359 гривень, — каже перший заступник міністра праці та соціальної політики України Олена Гаряча, 50 років. — А надбавка встановлюється залежно від тривалості трудового стажу.

Окрім того, зазначає Олена Гаряча, з 1 липня на 30–90 гривень зросли надбавки до пенсій сім"ям загиблих та учасникам бойових дій. Решті учасників Великої Вітчизняної війни доплачуватимуть з 1 січня 2007 року. Доплати прив"яжуть до прожиткового мінімуму й переглядатимуть щорічно. Якщо будуть гроші, пенсії можуть підвищити й "дітям війни", розповідає заступник міністра. Нинішній бюджет Пенсійного фонду — 30 мільярдів гривень. Цього на всіх не вистачає.

Нинішній бюджет Пенсійного фонду — 30 мільярдів

Інша проблема — окрім закону про загальнообов"язкове пенсійне страхування, пенсії різним категоріям нараховують ще за 28 законодавчими актами. Найближчим часом Кабмін планує подумати над скасуванням цих законів. Утім, у нинішніх спецпенсіонерів їхніх великих доходів ніхто не відбере — закон не має зворотної сили.

— Зараз дуже велика різниця між розмірами пенсій: від 350 гривень до 14 тисяч і навіть більше. Людей це дратує. Тому є пропозиція призначати всі пенсії за єдиним законом, — пояснила Олена Гаряча.

Уряд має намір упорядкувати й ті пенсії, які призначають достроково — до досягнення людиною пенсійного віку. Наприклад, "чорнобильці" виходять на пенсію на 10 років раніше встановленого пенсійного віку. Але пенсію їм нараховують з тих зарплат, які вони отримували в останні роки за місцем роботи. Водночас багато хто з них є урядовцями, керівниками районного масштабу. Отож після виходу на пенсію ці люди працюють далі, отримують і зарплату, і пенсію. А вона в "чорнобильців" становить 90 відсотків від зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Спецпенсії можуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути