вівторок, 18 грудня 2018 07:55

Створили помісну Православну церкву України

— Сьогодні ми змогли об'єднати три гілки православ'я в єдину Українську помісну церкву. Господь почув наші прохання, — каже митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України 39-річний Епіфаній зі сцени на Софійській площі столиці після свого обрання Об'єднавчим собором 15 грудня. — Хочу закликати братів до Єдиної церкви. Наші двері відкриті для всіх. Попереду ще багато роботи.

Собор розпочався ­близько першої. Участь взяли ієрархи Київського та Московського патріархатів, Української автокефальної церкви, священики та миряни.

"Були 200 делегатів. Голосування — таємне. У першому турі трійка лідерів виглядала так: митрополит Київського патріархату Луцький і Волинський Михаїл — 38 голосів, Переяславський і Білоцерківський Епіфаній — 81, митрополит Вінницький Московського патріархату Симеон — 56 голосів, — розповів учасник зібрання релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік. — У другому турі миряни і священики не голосували. Михаїл зняв свою кандидатуру, а голоси єпископів розподілилися так: за Симеона — 28, за Епіфанія — 36".

Вселенський патріарх Варфоломій запросив Епіфанія на 6 січня до Стамбула на спільну літургію та вручення томосу — документа про автокефалію. На формування керівних органів церкви після цього знадобиться один-два місяці, каже Епіфаній.

За статутом нова об'єднана церква — митрополія, а не патріархія. Чому?

— Існують три тотожні за значенням статуси, — каже релігієзнавець Андрій Юраш, 49 років. — У світовому православ'ї є дев'ять патріархій, три архієпископії. До суботи було дві митрополії: одна — Польська, друга — Чеська і Словацька. Тепер до них приєдналася українська. На Вселенських соборах голос предстоятеля кожної з цих церков є однаковим за вагомістю.

Болгарська церква у ХІХ столітті відновилася теж спочатку як митрополія. Потім здобула статус патріархії. Українська церква зміцніє, об'єднає більшість православних віруючих держави під своїм началом, стане однією з найвпливовіших та найчисельніших у світі. Тоді матимемо всі підстави отримати патріарший статус.

Як відбуватиметься визнання нашої церкви іншими?

— 6 січня буде урочисте богослужіння в кафедральному соборі святого Георгія в Константинополі. Вселенський патріарх Варфоломій передасть митрополиту Епіфанію томос. Це кінцева точка. Після цього всі інші православні церкви висловлюватимуть свою позицію щодо нашої. На синодах абсолютна більшість визнає її.

Критики закидають, що наша церква не незалежна, а є структурою Константинополя.

— Із 6 січня Україна перестане бути канонічною територією будь-якої іншої церкви. У жовтні Константинополь відновив протекторат над українською територією (визнав, що в ХVII ст. Москва незаконно собі її підпорядкувала. — ГПУ). Але після отримання томосу Україна буде канонічною територією виключно Української помісної церкви. Томос — це документ про незалежність. Він означає, що наша помісна церква є повністю самостійною.

Варфоломій у листі до керівника Московського патріархату Онуфрія наголосив, що після собору він втрачає свій титул Київського митрополита. Стає просто єпархіальним архієреєм Російської православної церкви в Україні.

Як діятиме Московський патріархат?

— Він перебуває на чужій канонічній території. Це смертельний вирок для нього. Боротиметься за виживання будь-якими засобами. Обман, залякування, тиск на віруючих і духовенство — все, аби переконати не долучатися до помісної церкви. Але більшість церковників та вірян МП все одно побачать, що входження до неї є невідворотним та позитивно його сприйматимуть.

Чому помісну церкву очолив не предстоятель Київського патріархату Філарет?

— Це його добра воля. Усвідомлює, що всім потрібен символ порозуміння. Ієрарх, який зможе стати об'єднуючою фігурою. Епіфаній — найближчий однодумець Філарета, продовжить його лінію на новому етапі.

Ні в кого немає сумніву щодо ваги Філарета у визнанні Української незалежної церкви. Тепер він носитиме титул пожиттєвого почесного патріарха, духовного лідера нової церкви. Філарет, колишній керівник УАПЦ Макарій та Симеон — найстарший архієрей Московського патріархату, який прийшов на собор, будуть постійними членами синоду. Інші мінятимуться щопівроку. Постійне членство — це визнання особливої ролі цих церковників. Вони матимуть великий вплив. Зважаючи на авторитет патріарха Філарета, він буде ключовою фігурою у прийнятті будь-якого рішення.

У Російській православній церкві назвали Об'єднавчий собор неканонічним.

Напередодні направили звернення очільника РПЦ патріарха Кирила про нібито "утиски його парафіян в Україні" Папі Римському Франциску, генеральним секретарям Організації Об'єднаних Націй і Організації з безпеки і співробітництва в Європі та главам Франції й Німеччини.

35 000 людей прийшли на Софійську площу 15 грудня, кажуть у поліції. За порядком стежили 4 тис. правоохоронців. Затримали двох осіб, які намагалися пройти на зібрання з холодною зброєю.

Українська церква стала 15-ю помісною

Предстоятель Православної церкви України митрополит 39-річний Епіфаній 16 грудня провів службу в Михайлівському соборі. Згадав глав усіх помісних церков, окрім російської.

На сьогодні помісна церква налічує майже сім тисяч парафій, сказав після служби. Приходи Московського патріархату в Україні "перебувають у лоні Російської православної церкви, але маючи тут українську реєстрацію", додав.

Михайлівський собор буде постійним кафедральним храмом митрополита Київського та всієї України. При цьому головний храм помісної церкви — Софійський собор, але в історичній пам'ятці 1036 року служби проводитимуть рідко.

Того ж дня митрополита Епіфанія пом'янули під час служби в Константинополі за присутності патріарха Варфоломія. Поминання предстоятелів відповідно до місця в диптиху — переліку помісних церков — одна з ключових ознак церковного спілкування між ними. Першим у ньому йде Вселенський патріарх, а українська церква матиме 15-те місце.

Бував у зоні бойових дій на Донбасі

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній — Сергій Думенко — народився 3 лютого 1979-го в селі Вовкове Іванівського району на Одещині. Ріс у Старій Жадові Сторожинецького району Чернівецької області.

Освіту здобув у Київській духовній академії. Стажувався в Афінському національному університеті Греції.

2007-го прийняв монаший постриг. Наступного року став секретарем патріарха Філарета. За кілька місяців після цього — намісником Видубицького монастиря в Києві, ще через два — керівником справами всієї Київської патріархії. 2010 року його призначили єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським і ректором Київської богословської академії.

2012-го возведений у сан архієпископа, а 28 червня 2013 року — митрополита Переяславського і Білоцерківського. Тоді ж стає патріаршим намісником. У разі смерті чи хвороби предстоятеля УПЦ КП Філарета мав виконувати його функції до обрання нового патріарха.

Збирав допомогу для воїнів АТО, бував у зоні бойових дій на Донбасі.

"Наших воїнів на передовій і мирних жителів убивають не російські кулі чи міни. А ідеї "русского мира", їхні творці та пропагандисти — незалежно від того, носять вони костюми, мундири чи парчові ризи, — писав Епіфаній 2015-го у статті "Чи довго ще в українських душах буде нишпорити Москва?"

Зараз ви читаєте новину «Створили помісну Православну церкву України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути