вівторок, 10 квітня 2012 09:24

"Солдатам, засудженим і хворим треба заборонити голосувати за мажоритарним списком"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Олександр Данилюк: ”Мажоритарні нардепи представляють весь народ України, а не територіальну громаду”
Олександр Данилюк: ”Мажоритарні нардепи представляють весь народ України, а не територіальну громаду”

У Києві стане на три мажоритарні округи менше. Конституційний суд ухвалив рішення, згідно з яким на закордонних виборчих дільницях українські громадяни зможуть голосувати лише за виборчі списки. Відповідно до чинного закону, громадяни України, що перебувають за кордоном, могли обирати також депутатів і по одномандатних округах. Їхні голоси зараховувалися до голосів киян.

— Рішення Конституційний суд мотивує тим, що таким чином вони спотворюють волевиявлення територіальної громади міста Києва, — розповідає про позбавлення закордонних українців права голосу на мажоритарних округах координатор громадянського руху "Спільна справа" 30-річний Олександр Данилюк. — Але хочеться нагадати шановним суддям, що відповідно до Конституції навіть мажоритарні нардепи представляють весь народ України, а не територіальну громаду. Якби вони представляли територіальну громаду, то можна говорити про викривлення. А коли обранці по мажоритарних округах де-юре представляють весь народ України, то де тут логіка? Представників своїх територіальних громад кияни, як усі інші, обирають на місцевих виборах.

Які ще проблеми можуть виникнути через рішення Конституційного суду?

— За логікою цього рішення, можна позбавити права голосу на мажоритарних виборах також тюрми, лікарні, військові частини, оскільки переважна більшість осіб, які там перебувають, не мають жодного стосунку до тих територіальних громад, у межах яких розміщені ці заклади. Тобто солдатам, засудженим і хворим також треба заборонити голосувати за мажоритарними списками, бо вони можуть "спотворити волевиявлення місцевої територіальної громади".

Як це вплине на результати парламентських виборів?

— Близько півмільйона українців будуть позбавлені права обирати за мажоритарними списками. Цієї кількості достатньо для того, щоб результати були не просто сумнівними, а такими, що не відповідають волі народу.

Як оцінити це рішення з політичної точки зору?

— Як зрив негласної домовленості між Партією регіонів, "Батьківщиною" та "Фронтом змін", які узгоджено проголосували за новий закон про вибори. Суть домовленості полягала в невнесенні змін до виборчого законодавства. Але так як Конституційний суд — це продовження Адміністрації президента, а не Партії регіонів, то він діє за вказівками Банкової та Віктора Януковича. А інтереси Адміністрації президента прості — провести по мажоритарці якомога більше своїх людей. Формально вони можуть не належати до "регіоналів", але підтримуватимуть їхню лінію під час голосувань у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «"Солдатам, засудженим і хворим треба заборонити голосувати за мажоритарним списком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути