пʼятниця, 22 жовтня 2010 06:02

Соціальні інновації варто запроваджувати вже сьогодні

Розвиток і широке використання новітніх технологій у промисловості та інших сферах життя виведе Україну в лідери світової економіки, створить високотехнологічні робочі місця і допоможе припинити відтік вітчизняного інтелекту за кордон. Це ключові засади концепції інноваційного прориву, яку розробила партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна".

— В умовах інноваційного процесу створюється додана вартість товару, певна цінність, за яку і платить споживач. Тому інноваційний розвиток сприяє збільшенню валового внутрішнього продукту країни, а отже, — добробуту кожного громадянина, — пояснює Олександр Кардаков, керівник партійної експертної комісії з інновацій. — Наше завдання — зробити інновації масовими. Від цього країна стане конкурентоздатнішою і заможнішою.

Україні потрібно розвивати дієву інфраструктуру інновацій, тобто повний цикл створення, комерціалізації та використання новітніх розробок. Для цього слід реформувати систему наукових інститутів, які забезпечують теоретичну основу інновацій. Держава повинна переглянути принципи фінансування Академії наук і галузевих академій. Кошти мали б отримувати не установи, а конкретні групи науковців, орієнтовані на певний результат.

Далі — розвиток технопарків і технокластерів, які трансформуватимуть наукові розробки у виробництво. У створенні та розвитку технопарків активну позицію повинна займати місцева влада, бо вона зацікавлена в інноваційному підвищенні ефективності підприємств свого регіону. На місцях також варто створити інформаційні центри або консультаційні ради, які поширюватимуть інформацію про інновації для потенційних споживачів і сприятимуть адаптації нововведень до потреб та особливостей певного регіону.

Іще один пункт партійної концепції — це підвищення кваліфікації кадрів, які повинні здійснити інноваційний прорив для суспільства. А так звані соціальні інновації, які суттєво покращують рівень життя людей, роблять його комфортнішим, варто  запроваджувати вже сьогодні. Такі проекти, як соціальна карта громадянина, електронний медичний паспорт, єдиний центр прийому звернень громадян, дистанційне навчання, проекти безпеки у школах і містах, можуть бути реалізовані силами місцевих органів управління і не вимагають великих капіталовкладень.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні інновації варто запроваджувати вже сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути