Ексклюзиви
пʼятниця, 23 липня 2010 06:39

"Що менше Янукович на публіці, то стабільніший його рейтинг"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Одразу після святкування 60-річчя президент Віктор Янукович пішов у відпустку — на півтора місяця. Закон "Про державну службу" дозволяє йому щорічний плановий перепочинок тривалістю 30 днів і додатковий — на 15 днів.

— Віктор Янукович зробив правильно, бо влітку політичного сезону нема, — каже 34-річний Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства. — А графік робочих зустрічей президент вичерпав достроково. Його присутність у Києві зараз необов"язкова. Це й на краще — менше заторів на дорогах.

Але президент пішов на тривалий відпочинок, коли в країні глибока криза.

— Державою керує тандем. Президент вирішує стратегічні питання, а тактичними опікується прем"єр. Саме Микола Азаров зараз повинен реалізовувати антикризові заходи. Те, чого очікували від Віктора Януковича у зовнішній і внутрішній політиці, він уже зробив. Тепер усі питання — до Азарова.

Президент залишив Кабмін наодинці з проблемами, щоби поміняти його восени?

— Я не виключаю цього. Але не думаю, що Янукович вирішив спеціально підставити уряд. Іще прем"єром він дозволяв собі тривалі відпустки. А зараз президент підписує закони й укази, спілкується з Азаровим, готується прийняти патріарха Кирила, зустрітися з керівником російського уряду Володимиром Путіним. Тобто — тримає руку на пульсі політичного життя.

Тому й не поїхав з України, а відпочиває в Криму?

— Звичайно. І цим показав приклад державним службовцям, які проводять відпустки на Канарах. Але ті все одно вивозять гроші з країни.

Як тривала відпустка президента вплине на його рейтинг?

— Практика довела: що менше Янукович на публіці, то стабільніший його рейтинг. Це відсутність Віктора Ющенка била по його рейтингу. А Януковичу відпустка не завдасть іміджевих втрат навіть на тлі підвищення цін на газ і на комунальні послуги. У нього стійкий образ спокійної сили: жодних різких дій, а несподівані кроки лише як старанно підготовлений експромт. Так, ціни ростуть, але навряд чи це підігріє невдоволення людей до революційних протестів. Рейтинг і Януковича, і його Партії регіонів залишиться високим. Зараз їм ніщо не загрожує. Тому можна спокійно купатися в морі.

Президентові відпустка не завдасть іміджевих втрат

Єдина помилка президента — відмова зустрітися з представниками міжнародної організації "Репортери без кордонів". Корона з голови президента не впала б, якби він подискутував із журналістами. Вони ж формують імідж нашої влади в європейських структурах.

Чого чекати від президента в перші дні після відпустки?

— Кадрових ротацій в уряді й Раді безпеки та оборони. Паралельно прискориться переформатування коаліції та корекції економічного курсу. Також припускаю зміни в силових структурах і прагматичніші стосунки з росіянами, що застигли після "медового місяця". Можливо, Конституційний суд зробить Януковичу подарунок до виходу з відпустки – дозволить скасувати політичну реформу 2004 року. Тоді влада зробить подвійний крок: всенародний референдум 31 жовтня і голосування 300 голосами у Верховній Раді в листопаді.

Зараз ви читаєте новину «"Що менше Янукович на публіці, то стабільніший його рейтинг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути